Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať zarážku?

Keď sa stretnete s označením zarážky pod nástrahy, v tomto prípade nie je myslený prvok, ktorý zabráni pohybu olovka. Väčšinou to je drobný kúsok vhodne tvarovaného materiálu, ktorý slúži na upevnenie nástrahy na jemné koncové vlákno (najčastejšie sa používajú špeciálne šnúrky) pre lov populárnou metódou "na vlas" alebo "mimo háčik". Ako nástrahy nemusia byť použité len boilies alebo pelety, ale škála použiteľných nástrah je neuveriteľne široká a samozrejme možné vytvárať podľa svojej fantázie aj nástrahy kombinované. Vždy ale musia dobre držať a umožňovať jednoduché upevnenie aj prípadnú manipuláciu.

 

- Gumové guľôčky

- Zarážky na boilies

- Zarážky na pelety

 

Zarážky pre boilies

nájdete v obrovskom výbere rôznych veľkostí, tvarov a typov. Môžu byť úplne maličké a takmer neviditeľné, ryba si ich prakticky nemá šancu všimnúť a vlastnosti nástrahy tiež nijako neovplyvní. Manipulácia s týmito najmenšími zarážkami je pre rybárov so slabším zrakom niekedy kameňom úrazu aj pri použití okuliarov alebo špeciálnej lupy. Nebojte sa použiť aj na prvý pohľad nápadnejšie prvky.

 

Boilies guľôčky bývajú pevné a na prevlečenie vlákna alebo šnúrky, na ktorom bude nástraha ponúkaná, sa používa špeciálna navliekacia ihla alebo tiež môžete siahnuť po osvedčenom vrtáčiku s malým priemerom. Boilies tak nepoškodíte a guľôčka bez prasklín vydrží vo vode značne dlhšie. Rovnaký typ zarážky možno pochopiteľne použiť aj pre ďalšie druhy nástrah alebo ich kombinácie. Niektoré typy zarážok majú podľa materiálu vplyv na plávacie vlastnosti nástrahy. Buď ju nadľahčujú a udržujú tak nad zabahneným dnom alebo priamo pri hladine, alebo ju naopak mierne zaťažia a podržia pri dne.

 

Pre lov na pelety

je primárne určený trochu iný typ zarážok, sú vytvorené tak, aby do pelety zapadli a vďaka svojmu tvaru ju dobre pridržali. Veľmi často sú preto sformované do tvaru "V" alebo sa podobajú písmen Y. Upevnenie je vykonávané rovnakým spôsobom ako pri love na boilies. Praktický je aj tvar miniatúrneho kužeľa, kedy hrot zapadne do tela pelety a rozšírená základňa zaručí dostatočne pevné upevnenie.

 

Pelety a boilies môžeme kombinovať a s trochou fantázie a trpezlivosti zostavíme pre ryby veľmi lákavých "panáčikov" v podobe akýchsi miniatúrnych snehuliakov. Okrem boilies a peliet v nich môžeme použiť zdvíhacie polystyrénové guľôčky alebo korkové valčeky, ktoré navyše možno nadipovat podľa potreby, možnosti sú ale oveľa širšie. Veľmi dobre funguje kombinácia boilies a peliet s kukuricou, kúsky väčších červov a ďalšími aromatickými nástrahami. Ak viete, čo majú ryby na "vašom" revíre v obľube, máte z polovice vyhrané! V kombinácii s vhodným zakrmovaním potom docielite tie najlepšie výsledky. Malé silikónové zarážky v tvare zrniek, kužeľov alebo podkovy dopĺňajú aj mäkké krúžkové zarážky alebo plastové klobúčiky, ktoré čiastočne môžeme zatiahnuť do otvoru v pelete. Aj tie držia priamo skvele.

 

Predlženie a skracovanie závesného vlasu

sa vykonáva celkom ľahko, ak použijete pre upevnenie nástrahy na tento účel špeciálne vyvinuté zarážky. Tie sú iba zasunuté do očka na konci vlasu a upevnené jeho dotiahnutím. Aj tak ale drží spoľahlivo, keď budete potrebovať dĺžku vlasu upraviť alebo vymeniť nástrahu, stačí uvoľniť zarážku zo slučky, odložiť ju na vhodné miesto (pretože je malá a mohli by ste ju predsa len stratiť), vykonať požadované úpravy a nasadiť ju späť na svoje miesto.

 

Tieto zarážky sú do očka na konci "vlasu" upevnené buď len obyčajným prevliekaním a zatiahnutím, niekedy ale slúži pre lepšie zaistenie háčik na spodnej strane, po zachytení očka jednoducho opatrne háčik zatlačte do nástrahy a drží naozaj veľmi spoľahlivo. S náležitou opatrnosťou možno nástrahu sňať a neskôr znovu použiť.

 

Kukurica ako zarážka?

Nejde o skutočnú kukuricu, je to verne pôsobiaca napodobenina obľúbené nástrahy, ktorá okrem funkcie zarážky pomôže zvýšiť aj príťažlivosť zostavy na pohľad. Rovnako tak môžete ako zarážku použiť plastovú napodobeninu hrášku, červa alebo drobného chrobáčika, niektoré tieto zarážky sa vyrábajú aj v luminiscenčnom prevedení.

 

Na prvý pohľad to vyzerá nezvyčajne, ale taký výrazný optický prvok niekedy prináša naozaj prekvapivý úspech. Je to jednoducho pre ryby zase niečo nové. Tieto atypické zarážky využijeme predovšetkým v plytkej čistej vode a pri love na hladine. Stretnúť sa môžete aj s napodobeninami orieškov, chlebovej striedky a ďalšími zaujímavými nápadmi. Ryby rozhodne nevyplašia a neodradia.

 

Na boilies a pelety bez vlasu?

Časy, keď sa niektorý a neskúsený rybár pokúšal na špičku háčiku napichnúť guľôčku boilies alebo peletu sú už dávno za nami, napriek tomu sa ale nesmejte! Takéto nastraženie je skutočne možné vykonať a dokonca je táto montáž v niektorých prípadoch výrazne účinnejšia, ako bežne používaná zostava.

 

Pružný krúžok

Na upevnenie pelety totiž môžete použiť pružný silikónový krúžok, ktorý ju dobre pridrží a pritom "nepreštikne". S guľôčkou boilies je to síce trochu náročnejšie, ale aj v tomto prípade býva montáž účinná. Primárne sú tieto krúžky však určené pre lov na pelety s oválnym tvarom, s nástrahou ryba rovno vezme do papuľky aj háčik, ktorý je k nástrahe pripojený bez toho, aby bola peleta nastražená na jeho špičke.

 

Pri odhode s už namočenou a vytiahnutou nástrahou je potrebná opatrnosť, pelety vo vode zmäknú a ak sú namočené dlhšie, radšej ju vymeňte za novú. Ale ak sa nepodarí nahodiť presne do zakŕmeného miesta a chcete hneď bezprostredne vykonať prehodenie nástrahy, problém s tým určite nebude. Vyberajte si vždy vhodnú veľkosť, sety krúžkov obsahuje spravidla dostatočný výber.

 

Adaptér na bolilies

K upevneniu boilies tesne na háčik slúži ďalšia šikovná pomôcka, nazývaná často adaptér. Boilies je niekedy vhodnejšie prevŕtať než rovno prepichovať, vyhnete sa tak prípadnému praskaniu guľôčok. Ďalej budete potrebovať ihlu pre navlečenie špeciálneho silikónového prípravku. Áno, to je tajomstvo adaptéra.

 

Jednu alebo viac guľôčok boilies prevlieknete silikónovou tyčinkou, ktorá má na jednom konci liatu zarážku a na druhom malé očko. Naozaj tak veľmi malé, aby ste ním prevliekli špičku háčika a montáž je hotová! Možno použiť aj pri väčších peletkách. Dĺžku adaptéra vyberieme podľa veľkosti a počtu guľôčok.

 

Pohltiť náraz

veľkého záťažového olova na obratlík alebo karabínku v montáži je vždy žiaduce, inak v uzlíkoch dochádza k nadmernému zaťaženiu vlasca či šnúry. Na tento účel slúžia spoľahlivo gumové koráliky a valčeky, ktoré by nemali chýbať vo výbave žiadneho rybára, ktorý sa venuje snáď najpopulárnejšiemu spôsobu lovu - na položenú.

 

Angličáky nie sú len autíčka

inak sa s nimi stretnete pod označením "anglický plavák" alebo waggler či priebežný plavák. Pre používanie týchto plavákov je potrebné mať na vlasci vhodnú zarážku. Rybári často využívajú pri love s plavákmi ako vhodnú a spoľahlivú zarážku takzvané Stoppery. Tie majú tiež veľmi osobitú prezývku, podľa charakteristického vzhľadu a sfarbenia sa im totiž hovorí "myšie bobky".

 

Zaistiť krúžok

pre voľný záves to vyzerá na prvý pohľad ako problém, existujú ale špeciálne zarážky, ktoré všetko s prehľadom vyriešia. Ak používate krúžky pre upevnenie vlasu pre nástrahu alebo pre pohyblivé zavesenie nástrahy na ramienku háčika, oceníte tieto malé, ale spoľahlivo slúžiace gumové zarážky.

 

Materiál, ktorý bol použitý pre ich zhotovenie, je veľmi pevný a odolný, k roztrhnutiu ani prasknutiu pri správnom zaobchádzaní so zarážkami nedochádza, môžete ich použiť opakovane. Nebudete k ich fixácii potrebovať ani kvapku lepidla a napriek tomu spoľahlivo udržia krúžok i s veľkou nástrahou. K dispozícii je samozrejme lepšie mať tieto zarážky vo viacerých veľkostiach, tú správnu si vyberiete podľa zvoleného háčika.




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej