Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať nadväzcový materiál?

Aj rybársky nadväzcový materiál delíme na niekoľko typov podľa lovu ryby, rovnako ako rybárske háčiky. Každá ryba je iná, preto k nej musíme tak pristupovať a meniť aj koncové systémy. Je potrebné podľa nej prispôsobiť všetko rybárske náčinie počnúc nadväzcovým materiálom. Máte správne nadviazané? V tomto poradcovi vám poradíme, aký si zaobstarať nadväzcový materiál pre váš lov.

 

Rybársky nadväzový materiál delíme podľa:

 

Lov kaprov

Fluorocarbon (silnejšie priemery) - fluorocarbonové vlasce obsahujú fluorid-uhličité línie, vďaka čomu je vlasec vo vode neviditeľný. Oklamanie ryby je tak opäť o niečo úspešnejšie. Vďaka tejto vlastnosti však stráca na pevnosti, takže sa o trochu znižuje celková nosnosť v porovnaní s klasickými vlascami. Vzhľadom k tomu sa fluorocarbonové vlasce používajú prevažne so silnejšími priemermi.

 

Nadväzcové šnúrky:

- poťahové šnúrky predstavujú nadväzcový materiál, vďaka ktorému je možné ľahko vyrobiť kombinované montáže. Poťah je možné ľahko odstrániť a získať tak jemnú vnútornú šnúrku.

- klasické - ich hlavným krédom je univerzálnosť, môžeme ich použiť takmer v každej situácii, stačí si už len vybrať správnu hrúbku a nosnosť.

- potápajúce - sú vhodné pre rybárov, ktorí chcú, aby sa vlasec dostal čo najrýchlejšie na dno. Potápajúce šnúrky dokonale kopírujú krivky dna, do tejto kategórie patria aj šnúrky s oloveným jadrom, ktoré výrazne maskujú celú montáž na dne.

- plávajúce - sú pravým opakom potápavých šnúrok. Plávajúce sa totiž nechávajú unášať hladinou vody a používajú sa hlavne pri love na plávajúce nástrahy.

 

Lov sumcov

- Nadväzcové šnúry s extra nosnosťou až cez 100 kg - špeciálne upravené nadväzce, vďaka ktorým nie je chytenie 100 kilových sumcov len snom. Takéto šnúry sú dokonale odolné, mäkké a pružné.

 

Lov dravcov

- dravce vám bežné vlasce môžu lusknutím prsta jednoducho odtrhnúť/odhryznúť. Ak teda máte na dravca zálusk, je potrebné si kúpiť nadväzcový materiál typu:

- Šnúrky s kevlarom - šnúrky sú splietané z kevlarových vlákien, čím získavajú svoje typické vlastnosti v podobe veľmi vysokej pevnosti a odolnosti.

- tungstenový materiál - tu je na výrobu použitá pevná wolframová oceľ. Hoci je lanko veľmi pevné, stále si dokáže zachovávať vysokú jemnosť. Vďaka tomu je vhodný aj pre nadväzec na veľké a opatrné dravca.

 

Lov na mori

- Silné odolné vlasce 0,5 - 1 mm - týmto vlascom podľahne akákoľvek ryba. Majú vynikajúce vlastnosti, vďaka ktorým môžete vyloviť viac ako 100 kilové ryby.

- Makrelový nadväzec - špeciálne upravený nadväzec pre lov makrel. Ide o veľmi účinnú nástrahu pre morský rybolov.

- akustický nadväzec - ďalší druh účinnej nástrahy pre morský rybolov, tentoraz prispôsobený špecificky pre lov tresky. Existuje niekoľko typov - v podobe kreviet alebo napríklad chobotničiek.

 

Lovu na mušku

- Fluorocarbon - fluorocarbonové vlasce na muškárenie nepotopia mušku, preto je pre ryby horšie viditeľným vlascom. Majú potom vlastnosti ako pri love kaprov.

- Nadväzcové vlasce - využívajú sa pri viazaní koncových nadväzcov muškárske udice. Jedná sa o ekonomickejšie variant pre tých, ktorí nechcú dávať prednosť drahšej variante - nadviazanie mušky priamo na ujímaný nadväzec.

- Ujímaný nadväzec - pri rybolove na mušku sa postupne skracujú, preto sa musí po čase vymeniť. Na druhú stranu sa zbavíte starostí s uzlíkmi pri nadväzovaní vlascov.

 

Lov na plávanú a feeder

- Jemné nadväzcové vlasce (0,06 - 0,16 mm) - aj cez svoju jemnosť vzhľadom k nízkemu priemeru vlasca ponúkajú dostatočnú nosnosť.

- Fluorocarbon - fluorocarbonové vlasce obsahujúce fluorid-uhličité línie, ktoré sú upravené pre milovníkov feederu. Získate tak vlasec vysoko pevný v ťahu, s nízkou odrazivosťou a viditeľnosťou vo vode, ktorý je zároveň veľmi jemný.

- Feeder guma - veľmi pomáha tým rybárom, ktorí využívajú veľmi jemné koncové nadväzce. Ak potom majú razantný zásek, tenké vlasce nápor nezvládnu. Práve tento nepomer dokáže feederová guma vyrovnať a pomôcť vám tak k vášmu rybárskemu úspechu.

 

Príslušenstvo k nadväzcovému materiálu

- Hotové nadväzce- netrúfnete si naviazať určitý typ nadvazcov? Nepoznáte postup, ktorým daný nadväzec vytvoríte, alebo si jednoducho chcete ušetriť čas? Potom si zakúpte už hotové nadväzce a bez akýchkoľvek starostí!

- Hotové montáže - tu platí to čo u hotových nadväzcov. Môžete si zakúpiť už vopred pripravené a hotové montáže. Vaše rybárčenie môže byť opäť o niečo jednoduchšie.

- Závesky, prevleky, prejazdy - príslušenstvo ako nadväzcový materiál v podobe záveskov, prevlekov a prejazdov. Eliminujú zamotanie montáže pri náhode prútom, plní bezpečnostnú funkciu pri záťaži a pod.

- Obratlíky, karabínky, krúžky - slúžia na dotvorenie nadväzcového systému s háčikom.

- Hadičky, smršťovačky, guľôčky - nadviazanie nie je len o vlasci a háčiku. Budete taktiež potrebovať hadičky, zmršťovacie hadičky a guľôčky, aby ste mohli vytvoriť tlmiacu zarážku, alebo dotvoriť ramienko háčika.

- Zarážky, stopery, rovnátka - potrebujete zabezpečiť určitú fixáciu pri nadväzovaní? Pomocou zarážok, stopérov a rovnacích strojčekov to pre vás bude hračka.

- Šnúrky, Fluorocarbon - sú základom pre nadviazanie. Fluorocarbonové vlasca majú vynikajúcu vlastnosť, kedy vo vode splývajú a ryby ich tak nevidia. Šnúrky rozoznávame klasické, poťahové, plávajúce a potápavé.

- Ihly, vrtáčiky, doplnky - všetko príslušenstvo, ktoré bezpochyby budete pri nadväzovaní potrebovať. Vrtáčiky sa stanú vaším ideálnym pomocníkom na pelety či tvrdé boilies. Ihly vám zjednodušia nastraženie nástrahy na vlasec.




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej