Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať karabínku a obratlík?

Karabínka 

slúži najmä k rýchlemu a bezproblémovému rozobratiu montáže či k rýchlej výmene nadväzca alebo nástrahy. Veľmi často sa karabínky využívajú aj pre upevnenie vláčiacej nástrahy (wobler atď.). Zhotovená býva z kvalitného oceľového drôtu a naozaj dobrá karabínka nesmie mať v žiadnom prípade tendenciu otvárať sa alebo dokonca praskať.

 

Na zdanlivých drobnostiach a maličkostiach totiž často môže závisieť výsledok finálnej časti lovu, teda zdolávanie a vylovovanie ryby. Precízne spracovanie do najmenšieho detailu je naozaj dôležité. Základné osvedčené tvary je to, čoho sa väčšina rybárov drží. Pred použitím je dobré karabínku prezrieť a skontrolovať, hrdzavým a zdeformovaným nemá cenu dávať šancu pri rovnaní a pokusoch o zlepšenie funkčnosti, bez milosti ju vyhoďte a nabudúce si vyberte naozaj osvedčenú a kvalitnú značku! Ideálne sú nie príliš lesklé s nenápadnými vzormi, veľké karabínky sú niekedy potiahnuté ochrannou vrstvou. Na jednom konci je karabínka často vybavená očkom, čo u väčších zároveň napomáha k odolnosti v ťahu a bráni deformácii. Malé karabínky sú niekedy úplne jednoduchého pretiahnutého tvaru, napriek tomu fungujú úplne spoľahlivo.

 

Obratlíky

sa používajú tam, kde dochádza k výraznejšiemu krúteniu vlasca alebo šnúry a to by časom vadilo pri nahadzovaní alebo vedení nástrahy, prípadne spôsobilo zníženie pevnosti. Ku krúteniu vlasca v pozdĺžnej osi dochádza predovšetkým pri vláčení, vôbec najčastejším javom to je pri love na rotačky. Aj ďalšie nástrahy či niektoré typy oloviek vedia vlasec alebo šnúru pekne skrútiť. Použitie kvalitného obratlíku v správne zvolenej veľkosti je jednoduchým a účinným riešením.

 

Princípom obratlíku je voľne pretáčať čap v kovovom valčeku, najčastejšie je obratlík riešený s dvoma protiľahlými čapmi, čím sa dosiahne oveľa ľahšieho pretáčania. Musí byť vyrobený zo špičkového materiálu a nesmie byť nijako pokrivený, pretože v ten moment by funkčnosť rapídne klesala. Je vybavený dvoma protiľahlými očkami, špeciálne trojobratlíky majú ešte jedno očko vyvedené na boku. Tie sa potom používajú pre jednoduchú a rýchlu montáž ďalšieho náväzca. Obratlíky v žiadnom prípade nesmú byť hrdzavé alebo znečistené. Tie, ktoré už nejakú dobu máme je potrebné občas kontrolovať na pevnosť a ľahké pretáčanie. Obratlík môže súčasne slúžiť aj ako zarážka a tiež pre spojenie kmeňového vlasca alebo šnúry s háčikmi. Ak nahadzujeme a následne vyťahujeme nástrahy na veľkú vzdialenosť, ich nesymetrický tvar môže často pôsobiť krútenie vlasca, takže aj preto je vhodné použiť obratlík.

 

Kombinovaná karabínka s obratlíkom

sa pri love na vláčiace nástrahy výborne osvedčuje, použiť ju ale môžeme aj pri položenej či ďalších rybárskych technikách. Ide vlastne o obratlík, ktorý má na jednej strane klasicky uskutočnené očko a na druhej je opatrený závesom v štýle karabíny. Veľmi praktická vec pre rýchlu výmenu nástrah aj náväzcov, vyrába sa tiež v najrôznejších veľkostiach a modifikáciách.

 

Veľmi často nájdu využitie aj pri zostavovaní montáže pre lov na feeder, kde slúži k uchyteniu kŕmidlá. Alebo tiež pri tradičnom love na položenú, rybárska vynaliezavosť a fantázia totiž nepozná hraníc. Po vyslobodení prekážky alebo súboji s veľkou rybou si zvyknite karabínky aj obratlíky kontrolovať, v prípade akéhokoľvek poškodenia alebo nefunkčnosti ich ihneď vymeňte.

 

Špirálové krúžky

sa používajú na upevnenie háčikov a najmä trojháčiky na vláčiace nástrahy. Využijeme ich na wobleroch, plandavkách, rotačkách aj ďalších prívlačových nástrahách. Musia byť naozaj kvalitné a špirála musí tesne doliehať, aby nedošlo k natiahnutiu krúžku vysokým ťahom alebo k jeho uvoľnení pri boji s rybou. 

 

 

Mikrokrúžky

Sú pomerne malé, ale veľmi pevné krúžky, používané pre spoľahlivé spojenie predovšetkým u materiálov, ktoré by sa inak navzájom mohli ľahko prerezať. Alebo by uzol dosť dobre nedržal a skĺzaval, prípadne sa rozviazal. Hrany krúžku musia byť oblé, inak by pri zvýšenom ťahu došlo ľahko k prerezaniu vlasca alebo šnúry v ohybe. Mikrokroužky sa výborne hodia pre vytváranie bočných náväzcov a používajú ich aj rybári pri love na plavanú, tie najmenšie majú vo svojej výbave spravidla muškári.

  

Pevnosť a nosnosť

sa pri karabínkach a obratlíkoch udáva v kilogramoch, občas môžeme byť svedkami zaujímavých testov, radšej ale siahneme na "predimenzovaný" spojovací materiál, predsa len používaním starne, opotrebováva sa a radšej zbytočne neriskujme. Pozor na označovanie v librách alebo unciach, s ktorým sa môžeme stretnúť na tovare, ktorý dorazil z Veľkej Británie. Ale prepočet zase nie je zložitý, len si to musíme všimnúť!

 

- vždy pri karabínach dbajte na dokonalé zatváranie a materiál

- nenechávajte po rybolove obratlíky a karabínky vo vlhkých škatuľkách a po vreckách, už by potom nemuseli byť dokonale funkčné, vždy ich preto nechajte vysušiť

- nosnosť celej zostavy je len taká, koľko udrží jej najslabší článok!

- u prívlačových nástrah venujte dostatočnú pozornosť špirálovým krúžkom a poškodené, hrdzavé alebo podozrivé a zdeformované ihneď vymeňte!

- majte karabínky a obratlíky na rybách vždy pri sebe v dostatočnom množstve, nikdy neviete, kedy budú potrebné

 

Jedným zo základných pravidiel je, že často rozhodujú o našom úspechu či neúspechu takéto drobnosti za pár centov. Venujme im teda vždy takú pozornosť, akú si zaslúžia!




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej