Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Čerstvo rolované, hotovky alebo vysušené?

 

Áno, reč bude o boilies. V tomto článku sa nebudeme zaoberať značkou, príchuťou alebo zložením boilies ako takým, ale jeho stavom, v ktorom ho posielame do vody a čo od tohto stavu očakávame. Vopred si poďme ujasniť, čo tieto pojmy znamenajú.

 

ČERSTVO rolované

 

Je to boilies najčastejšie rolované doma z už zakúpenej zmesi, aminoliquidov, vajec atď. Toto boilie sa môže pýšiť názvom ČERSTVO len, keď by ste ho po narolovaní, uvarení a ľahkom presušení spotrebovali. Ale realita je taká, že buď si boilies rolujete v zime, aby ste nejako zmysluplne využili obdobie rybárskeho pôstu a nachystali sa na sezónu, a alebo po narolovaní časť spotrebujete a zvyšok dáte do mrazničky alebo vysušíte na kameň. Ďalšou nevýhodou tohto boilies je jeho stabilizácia a ochrana proti plesniam, takže bez použitia nejakého šetrného stabilizátora napr. R-FACTOR LIQUID vám začne na rybách alebo aj doma vo vlhkom prostredí plesnivieť. Verte, že pohľad na plesnivejúce boilie, ktoré vás stálo niekoľko desiatok eur nie je práve radostný. Keď ho máte zase zavesené v priedušných sakoch, tak vám tie saky najčastejšie prehryzú myši a to ako na rybách, tak i doma (napr. garáži) a nezabráni im v tom ani to, že sú saky zavesené veľmi vysoko na dlhom lane vo voľnom priestore. Takže vám zostáva buď stabilizácia alebo mraznička alebo boilies vysušiť na kameň a dať ho do uzatvárateľných nádob a do suchého prostredia.

 

HOTOVKY

 

Toto boilies je v dnešnej dobe najčastejšou voľbou väčšiny rybárov a to z viacerých dôvodov. Boilie je vysušené na tzv. stred, to znamená ani málo ani veľa, je v krásnych uzatvárateľných sáčkoch, je šetrne stabilizované a pripravené ihneď na použitie. Odpadajú vám tak problémy s výrobou, mrazením, sušením a iným skladovaním. Ak skladujete toto boilies v uzatvárateľných nádobách s vekom, tak vám odpadajú aj problémy s myšami a inými škodcami. Takže v podstate jeho jediná nevýhoda je trochu vyššia cena proti domácej výrobe. Ale keď vezmete do úvahy čas venovaný výrobe, náklady na energie a iné problémy ako napr. nepríjemný zápach, tak už tam ten rozdiel nie je taký. Z toho vyplýva, že dnes už aj boilies z vrecka je v podstate čerstvo rolované a tie rozdiely sa zmenšujú.

 

 

VYSUŠENÉ

 

Vysušené boilie môže spraviť ako z čerstvo narolovaných, tak z hotoviek priamo od výrobcu, pričom použitá konzervácia predlžuje dobu vysychania boilies.

 

SEDLIACKY ROZUM

 

Výhody predmáčania boilie vo vode z revíru nie sú len tie, ktoré boli už tisíckrát popísané - to že boilies po niekoľkohodinovom odmočení vo vode vyzerá pre skúsenejšieho kapra vierohodnejšie (ako že už tam ležia dlhšie a kapor má v nich väčšiu dôveru), či tá, že odmočené boilies začne po vhodení do vody skôr pracovať, pretože už bol naštartovaný proces omieľania boilies a uvoľňovania potravných signálov do vody (si v podstate skrátime čakanie na prípadný záber).

 

DÔLEŽITÁ výhoda predmočeného boilies, je, že samotné máčanie môžeme uskutočňovať ako v dipe alebo v aminokomplete čo sa prejaví hlavne na zapáchajúcim bahnitom dne (bahnité rybníky, hlbšie partie štrkovísk alebo pôvodné korytá riek tiahnuce sa na dnách veľkých nádrží) alebo aj na tvrdšom podklade pokrytom usadeninami. Funguje to tak, že boilies necháme nasiaknuť na maximum jeho siakavosti a tzv. sa uzavrie. Tým pádom už do seba nič neprijíma, ale naopak vysiela potravné signál smerom von (do okolia) a to potrebujeme. Takže na bahnitých revíroch si toto predmáčané boilies zachováva dlhšiu atraktivitu pre kapry ako boilies v suchom stave. Toto je vec, ktorú si veľa rybárov neuvedomuje.

 

 

Táto vlastnosť je tiež jednou z mála výhod tzv. anglických plastelín (ako tomu hovorím ja), že toto boilies je tak uzatvorené, že do seba neprijíma toľko pachov z okolia a tým pádom môžu byť za určitých okolností tiež alternatívou. Aj keď väčšina slovenských rybárov by to pod háčik nedala, pretože to jednoducho nefunguje a je to stále rovnaké. (Nemám na mysli pop-up plávajúce boilie).

 

 

ČO, AKO, KEDY A PREČO?

 

Niekoľkohodinová výprava, alebo výprava cez noc:

Tu by som sa sústredil na maximálnu atraktivitu nástrahy i návnady. Nebál by som sa dipovania, ani obaľovacích pást (je mýtus, že chytajú len malé ryby - sám som si to overil), poprípade plávajúcich nástrah. Výnimkou by bol len taký extrém, že by sa išiel niekto k vode len vyspať po práci a chcel by chytiť len veľkú rybu alebo nič.

 

2-3 denná výprava:

 

Tu už sa to delí na rybárov, ktorí si prišli zachytať bez ohľadu na veľkosť (aj keď veľký kapor poteší vždy a kohokoľvek) a na rybárov, ktorým stačí jeden záber - jedna ryba - jedna fotka. Každý musí vedieť sám, čo chce a podľa toho postupovať. S pribúdajúcim časom stráveným na rybách máme väčšie šance na pekný úlovok. Samozrejme ak rybárčite tam, kde ryby sú, a alebo kam sa jazdí aspoň občas počas vášho pobytu pri vode kŕmiť. Ak budete, tam kde ryby nie sú, tak môžete maximálne relaxovať a nadávať na zlé boilie. Takže pre ulovenie väčšieho množstva rýb (nie je nikde dané, že medzi nimi nebude jedna alebo aj viac krajších rýb) volím vysokú atraktivitu a teda dipy, plavačky, pelety, pva materiály s drobnými peletkami (v prípade bahnitého dna dipovanie alebo predmáčanie). Pre zameranie lovu na väčších jedincov môžeme chytať v pokojnejších partiách revíru, bokom od miest kde všetci kŕmia. Na revíroch bez bahna pokojne dávam vysušené boilies a keď ho predmočíte vo vode z revíru, tak nič nepokazíte a skrátite si tak čakanie na prípadný záber.

 

 

7-14 denný výprava:

 

Takto dlhé výpravy by som už orezal len na zameranie stratégie chytania väčších jedincov, pretože keď si vezmete, že dávate za 1kg boilies 5-20eur, tak nie je moc zmysluplné na takéto nástrahy chytať násaďáky, a potom sa po týždňovej výprave chváliť, že ste chytili 150ks kapra. Rovnakú službu vám urobí napr. kukurica, pokiaľ sa bavíme o 2-3kg kaproch. Tu už potrebujete skoordinovať viac vecí naraz, aby ste dokázali využiť na maximum potenciál, ktorý vám toto zázračné boilies dáva a na čo bolo primárne vyrobené. Ujasnite si akú kŕmnu stratégiu zvolíte, čím a v akom množstve budete vnadiť, kde budete chytať (či v zakŕmenie oblasti alebo v oddychovej zóne), ako chytajú ostatní rybári a kadiaľ vedú ich vlasca, či vám iní rybári jazdia nad lovným miestom v člne, kde sa vo vode nachádzajú bójky a iné rušivé predmety a v prípade chytania cca do 50m od brehu tak aj hluk na brehu alebo počet rybárov. Tu by som volil v prípade nebahnitého dna maximálne vysušené boilies, u ktorého predmáčaním nič nepokazíte a v prípade chytania na dohod by som sa nebál ani dipovania (rovnako ako u obaľovacích pást nie je nikde dané, že budete chytať len malé ryby). V prípade bahnitého dna by som volil rozhodne dipovanie a ešte lepšie je mať niekoľko boilies z každého druhu ktorý používate, celoročne naložených v dipe alebo v aminokomplete. Na boilie sa vytvorí asi 1-2mm vrstva, ktorá vzniká dlhým pobytom v tomto kúpeli a kombinuje tak navyše ešte vlastnosti dipu, obaľovacie pasty a práškového gélu v jednom. Takto upravené boilies po vhodení do vody vysiela dlho silné potravné signály a je to istota na zvlášť zapáchajúcom bahnitom dne. Samozrejme na každom revíri fungujú trochu odlišné pravidlá a niekedy také predipovanie môže naopak skúseného kapra odradiť, ale v tom je tá kaprárina krásna. Ak je niekto taký extrémista, že mu nevadí čakať niekoľko dní na záber, tak potom hlavne v prípade veľkých revírov, kde sa chytá na ďaleké vzdialenosti, budem používať maximálne vysušené boilies a to ako čerstvo rolované tak hotovky aby mi tam vydržalo aj niekoľko dní a v tomto prípade stačí boilies len ľahko predmočiť vo vode.

 

 

ZÁVER

 

Je tu ešte jedna následne dôležitá veličina, a to zloženie boilie zmesi z ktorej je boilie vyrobené (nie každé boilies má potenciál vydržať po maximálnom vysušení 2-3 dni pod háčikom). Jeho výdrž a odolnosť ďalej ovplyvňuje aj počet a veľkosť vajec na 1kg zmesi, množstvo iných pojivých zložiek (napr. Albumín), a v neposlednom rade aj to na akú hrubosť je boilies zmes zomletá. Tieto všetky faktory rozhodujú o tom, ako bude boilie vo vode pracovať, ako dlho vydrží na háčiku a ako bude akcieschopné vo vode.

Ale to už sa dostávame zase na začiatok, kde som písal, že sa nebudeme zaoberať zložením boilie.

Tak o tom zase niekedy inokedy.

Za Mivardi team Ján Létal

 




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej