Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Extrémna zimná kaprárina

Zdravím všetkých priaznivcov zimného lovu kaprov. Chcel by som Vám opísať moju skúsenosť zimného extrémneho rybolovu a zároveň vás upozorniť na pár chýb, ktoré sa môžu vyskytnúť pri tomto štýle lovu.

Všetko začalo dohodou s mojím kamarátom Mirkom, ktorý už pár rokov jazdí na Továčovské jazero aj v zimných mesiacoch. Viem, že táto voda zamŕza ako jedna z posledných. Je to dané hlavne hĺbkami a to sa odráža na teplote vody. V čase, keď som na túto vodu išiel, už veľa vôd u nás bolo pod ľadom. Mojím cieľom bolo uloviť kapra na snehu.

Pár dní vopred sme s Mirkom uvažovali, na ktoré miesto ísť, ktoré by bolo vhodné pre zimný lov. Samozrejme na hlbšiu časť jazera. Predpokladáme, že sa už ryby stiahli na zimný odpočinok. Na začiatku hlásili počasie celkom prijateľné. Okolo nuly a v noci jemné  primŕzanie. Ale nakoniec sa im to vymklo trochu z reálu a každým dňom hlásili väčšie mínusové teploty. Už sme uvažovali aj o posunutí termínu. Ale ako to už býva ideme a hotovo :)

6 decembra 2012 na Mikuláša sme prišli na vodu. Privítala nás veľká snehová prehánka. Neboli sme sami, kto mal tento nápad. Vedľa chlapci tu boli o dva dni skôr. Podľa informácií nemali veľa záberov. Dva malinké kapríky. To neveštilo nič dobré. Ryba nie sú pri chuti. Nevadí, my to skúsime trochu inak. Po klasickom rituáli sme mali nachystané všetko potrebné k lovu a sme vyrazili na vodu. Voda na povrchu hlási 6 stupňov. To ma milo prekvapilo. Reliéf dna pred mojím stojanom bol tiež zaujímavý. Mohol som si vybrať hĺbky od 7-18 metrov. Paráda.

Takto nejako som si to predstavoval. V kŕmení som mal jasno. Na jednu udicu sladké a na druhú skúsiť niečo nové a to na rybej báze. Pre sladké je favoritom Rapid Excelent CHERRY. Na druhú som inštaloval novinku z kuchyne Mivardi - Novinka 2013 - Rapid Champion Mussel / Monster Crab. Všetko samozrejme s plavačkou.

Vyvezené obe udice do 15 metrovej hĺbky a jedna do 12,5 metra. Hotovo. Mohli sme sa kochať na zimnú prírodu, ktorú pokrýval sneh. Voda bola nádherne krištáľovo čistá. Zázemie, ktoré má Mirko k dispozícii, je komfortné. Karavan, prístrešok a všetko vyhriate na prijateľnú teplotu. Tam sa dá prežiť aj celá zima. Prišla tma a Mirko mal prvý kontakt s rybou. Po 10minutách sa vrátil bez ryby. Nadával ako škorec. Pekný ťah no ryba sa mu vypala. Nevadí, príde ďalšia. To dávalo znamenie, že sú kapry pri chuti a my sme na správnom mieste. Zistil som, že som mal tiež záber. Povolený silon a spadnutý swinger. Pri snehovej prehánke sa mi do hlásiča dostal sneh a na koliesku sa mi utvorila kvapka, ktorá zamrzla. Tým pádom bol nefunkčný a ja som zmeškal záber. Toto bola prvá chyba. Nevadí, nastavil som druhý a všetko som riadne skontroloval, aby bolo všetko funkčné.

 

19:50 bol opäť Mirko v akcii. Vykľul sa z toho jeseter. Krásna ryba, ktorá mala cez meter. Dve fotky a šup späť do vody. Potom sa dlho nič nedialo ... 23.40 sa mi ozvala pravá udica. Plynulý ťah pri zábere. Roztriasol som sa ako malý chlapec. Vonku mínus 7 a ja som vyrazil za rybou. Po pár minútach sa mi vo svetle čelovky ukázal kapor. Nádherný šupík. Ešte dva výpady a bol v podberáku. "Áno", zakričal som. Toto som chcel. Kapor bol v podberáku a ja som akurát usadil montáž do vody, aby som sa nezdržiaval vyvážením. Pomalou jazdou som sa vrátil na breh s kaprom vo vode v podberáku a poprosil Mirka o fotku. Nechápavo sa na mňa pozeral, že čo po ňom chcem v túto nočnú hodinu. Meranie a váženie prebehlo veľmi rýchlo, aby hlavne kapor neutrpel omrzliny. Tri fotografie a šup späť do vody. Kapor 80cm a 10 kilogramov. Nádhera, v tomto extréme. Zabral na Višňu s plavačkou.

 

Adrenalín v krvi sa mi vyplavil natoľko, že som dlho potom nemohol zaspať. O 2.45 sa ozvala druhá udica. Mussel Monster Crab (mušľa/krab). Než som prišiel na miesto, kde som mal montáž, ryba mi  spadla. Nevadí, bude ďalšia. Do rána sa už ale nič nestalo. V dopoludňajších hodinách sme previezli a nabili čerstvé nástrahy. Ten deň som mal päť záberov, ale smola sa mi aj tak lepila na päty. Ani jedna ryba vonku. Dve spadli pred člnom a zvyšok ako som prišiel na miesto. Nuž veru aj to sa stáva ... O tom je rybárčenie. Aj neúspech Vás posúva ďalej. V jednom prípade som si nevšimol, že mi primrzla brzda  na navijaku. Pri zmotávaní sa mi dostala voda pod maticu a bolo vymaľované. Pri prudkom výpade ryby sa matica zahryzla a ryba sa vyslobodila. To je ďalšia vec, ktorú je potrebné stále v tomto počasí extréme kontrolovať.

Pri vyvážaní je nutné kontrolovať celú udicu vrátane očiek. Námrazy, ktoré sa tvoria, je potrebné odstrániť po celej dĺžke udice. Potom sa šance na úspešné zdolanie zvyšujú. Samozrejme som ešte nespomenul batérie v hlásičoch a príposluchu. Odporúčam si dať kvalitnejšie a nové pred samotným rybolovom. S mrazom klesá hodnota batérie, a tým aj dosah príposluchu. Čo sa mi tiež stalo. Potom riešite veci, ktoré vás v tomto extrémnom počasí nemilo prekvapia.

V sobotu a v nedeľu trochu viac primrzlo a teploty dosahovali až mínus 13,5. Táto zmena nám poslala už len jedného pleskáča cca 60cm. Aj ten v tomto počasí poteší. Výprava sa podarila a my už zamýšľame na ďalšie plány na sezónu 2013. Máme ciele, ktoré by sme chceli dosiahnuť a pre ktoré chceme urobiť maximum. Preto zároveň prajeme Všetkým priaznivcom veľa zdaru a šťastia do novej sezóny 2013!

 

Za Mivardi Drahoš Ševčík




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej