Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Domáca výroba boilies

Týmto článkom by som chcel osloviť hlavne kaprárov, ktorý sa ešte neodhodlali k výrobe vlastných návnad. Každá ľudská činnosť, ktorú robíme po prvýkrát, sa nám zdá byť zložitá. A podobne je to aj u domácej výroby návnad. Aj ja som si vo svojich začiatkoch myslel, že vyrobiť dobrú návnadu je veľmi ťažké. Preto som zháňal recepty od vyhlásených kaprárov a skúšal som ich napodobniť a vyskúšať svoj vlastný recept som sa odhodlával veľmi dlho. Skrátka, všetko mi pripadalo zložité a veľmi náročné. Dnes sa nad tým všetkým len pousmejem. Pokúsim sa vám vysvetliť ako na to, a po určitom čase to bude aj pre vás hračka. Jediný skutočný problém v mojich začiatkoch bolo zohnať všetky komponenty, ktoré som chcel v návnadách mať. Ale to sa vám už dnes asi nestane. Obchody sú preplnené tovarom rôznych firiem. Ich kvalita je zväčša dosť vysoká a bohužiaľ často aj cena. Ale aj to je kaprárina. A pýtate sa, prečo si je lepšie vyrábať návnady doma? Už som sa v jednom článku vyjadril, že práve originalita a čerstvosť je niekedy rozhodujúca pre úspech. Taktiež často výhodnejšia cena takýchto návnad stojí tiež za uváženie. Ale pre mňa najdôležitejšia vec je, že si viem vyrobiť návnadu presne podľa svojich predstáv. Viem z čoho je vyrobená, viem aké a koľko dráždidiel v nej je, viem si ju spraviť vysoko výživnú alebo vysoko dráždivú. A čo je najdôležitejšie, už nikdy sa nebudete zamýšľať nad tým, či je vaša návnada dosť kvalitná. Skrátka budete vedieť presne, čo máte na udici. Naozaj je to veľmi jednoduché a teraz si postupne vysvetlíme, z čoho a ako si boilies vyrobiť. Boilies sa skladá z dvoch základných zložiek. A to je základná zmes, dráždidlá a samozrejme vajíčka. Teda povedzme si o nich niečo viac.
 
vyroba_domacich_001

Samozrejme všetky zmesi sa vyrábajú v rôznych kvalitatívnych stupňoch. Nechcem dlho rozprávať o tom, kedy ktorú zmes použiť, pretože o každej z nich by sa dal napísať samostatný článok, takže poviem o každej z nich len okrajovo. 50/50 je rýchlo stráviteľná zmes vhodná hlavne na obdobia, kedy dokážu ryby spotrebovať veľké množstvo návnad. Používajte ju vtedy, ak viete, že budete potrebovať veľké množstvo boilies. Sú vhodné pre miešanie so všetkými príchuťami, ale asi najúčinnejšie sú s ovocnými a krémovými. Vtáčie zoby sú ľahko stráviteľné, ale už o niečo výživnejšie. Použite ich, keď idete loviť skúsenejšie ryby. Dajú sa tiež používať vo väčšom množstve, pretože ryby ich trávia veľmi dobre. Ich ďalšou výhodou oproti ostatným je dokonalý priesak, a tým spojené dokonalé uvoľňovanie všetkých dráždidiel, aj preto na ne ryby reagujú najrýchlejšie. A to v každom ročnom období. Sú veľmi dobré s použitím ovocných , krémových , sladkých aj korenených príchutí. Skrátka veľmi univerzálna zmes použiteľná všade. Rybie múčky tiež veľmi univerzálne a dosť výživné. Môžete ich používať kedykoľvek, ale myslite na to, že rybie múčky sa veľmi zle rozpúštajú v chladnej vode. A to neplatí len pre chladnejšie obdobia ale aj pre hlboké lokality kde voda pri dne nemení svoju teplotu. Ak ich chcete používať v chladnej vode, voľte nejakú hrubozrnnú zmes alebo si upravte tú, s ktorou lovíte. Tieto zmesi sú podľa mňa neporaziteľné na ťažkých vodách, kde je dostatok prirodzenej potravy. A na koniec HNV . Tieto zmesi sú určené pre dlhé kŕmne kampane. Ich podstata je v tom, že ryby po určitom čase zistia, že im návnada dá všetko čo potrebujú. Tieto zmesi som používal v minulosti dnes ich už vôbec nepoužívam. A dôvod? Som silne presvedčený, že sa dajú nahradiť kvalitne zostavenou zmesou z rybích múčok. Proteíny sú pre ryby pomerne ťažko stráviteľné a osobne som na pochybách či ryby dokážu využiť ich výživnú hodnotu. Berte to prosím len ako moju osobnú skúsenosť. Každopádne, ak hľadáte najvýživnejšiu zmes, je to práve ona.Pri výbere vhodných zmesí vám môžu pomôcť aj vo vašom obchode, ale to aký typ zmesi chcete, si musíte rozmyslieť vy, pretože vy viete do akej situácie sa chystáte. Teda mám na mysli ročné obdobie, rybia osádka, rybársky tlak, dĺžka výpravy atď.

 

Dráždidlá

Ak chcete vyrobiť naozaj dobrú návnadu, budete musieť do zmesi a vajíčok pridať aj rôzne dráždidlá. Tie slúžia na to, aby ste čo najrýchlejšie upútali pozornosť rýb. Teraz vám vysvetlím, ktoré dráždidlo na čo slúži a kedy je ho dobré do návnady pridať.

vyroba_domacich_002


Arómy . Pridaním arómy do návnady zvyšujete jej atraktivitu. Má za úlohu hlavne upútať pozornosť rýb. Už samotná zmes dosť vonia, ale arómy sa rozpúšťajú úplne inak ako zmes, teda podstatne rýchlejšie. Takže vaša návnada vonia omnoho intenzívnejšie. To ako intenzívne a hlavne ako dlho bude návnada voňať, viete regulovať zvyšovaním a znižovaním jej dávky alebo tým, akú sériu aróm si vyberiete. Každý výrobca vyrába viac sérií aróm a zväčša platí, že čím lacnejšia aróma, tým rýchlejšie sa rozpúšťa. Teda návnada vonia veľmi intenzívne ale kratší čas. Naopak u najvyšších sérií sa aróma rozpúšťa pomaly a návnada vonia veľmi dlhý čas, ale tiež dosť intenzívne. Samozrejme to záleží na tom, koľko ste jej pridali. Arómy používajte do vašich návnad len s malými výnimkami, skrátka vždy ide len o to akú a koľko.

vyroba_domacich_003


Esenčné oleje . Veľmi zjednodušene povedané najkvalitnejšia aróma akú môžete do návnad pridať. Rozpúšťajú sa úplne inak ako arómy a návnadám dodávajú naozaj intenzívnu a veľmi dlhotrvajúcu pachovú stopu. Sú veľmi koncentrované, pridávajú sa po kvapkách.

Chuťové stimulátory . Často veľmi podceňovaná prísada. Mnoho rybárov ich vôbec nepoužíva. Podľa mňa je ale chuť návnad rovnako dôležitá ako ich vôňa. A možno by som povedal, že aj dôležitejšia. Skrátka, ak si chcem vyrobiť dobrú nástrahu, tak by mala chutiť tak ako vonia. Teda do sladký pridávam sladké stimulátory, do rybacích rybacie a do ovocných ovocné. Poviem úprimne, že som sa nestretol s veľa obchodníkmi, čo by mi v tomto dobre poradili a často mi predali niečo čo chuťový stimulátor nebol. Často aj veľkosklady zle preložia etikety a potom si kúpite v obchode niečo iné. Hľadajte teda výrobky označené ako enhancer alebo appetite stimulator.

vyroba_domacich_004

 

Sladidlo a soľ . Obidva tieto produkty veľmi výrazne menia pH vody a práve podľa zmeny pH kapry lokalizujú zdroj potravy. Sladidlo dodáva návnade sladkú chuť. Kapry majú veľmi radi sladké návnady. Takže ak ho do návnady pridáte, určite zvýšite jej atraktivitu. Môžete ho pridávať do všetkých receptov či sladkých alebo rybacích. Ja osobne ho však používam len u krémových, sladkých a ovocných príchutiach, práve preto, čo som spomínal u chuťových stimulátorov a do rybacích receptov používam soľ. Ale kľudne môžete tieto dráždidlá použiť aj v rybacích aj v sladkých receptoch. Mám vyskúšané, že ich ryby prijímajú veľmi dobre.

vyroba_domacich_010


Aminokyseliny . Sú to výrobky ktoré obsahujú aminokyseliny, vitamíny, minerály atď. Majú za úlohu kaprom pomáhať stráviť návnadu čo najrýchlejšie a hlavne čo najefektívnejšie, aby z nej mali čo najväčší úžitok. Pre mňa je to neodmysliteľná súčasť návnad. Pri používaný HNV zmesí sú skoro nevyhnutne potrebné. Môžete ich pridávať do všetkých tipov zmesí. Skrátka pridaním aminokyselín zvyšujete jej lahkostráviteľnosť a tým aj jej výživnosť, čo ryby určite ocenia.

vyroba_domacich_007


Rybie oleje. Dodávajú návnadám vynikajúcu intenzívnu chuť rybaciny. Taktiež zvyšujú jej výživnú hodnotu. Pre mňa sú neodmysliteľnou súčasťou každej návnady vyrobenej z rybích múčok, práve pre jej vynikajúcu rybaciu chuť. Majú jeden nedostatok, a to, že sa veľmi zle rozpúšťajú v chladnej vode. Dá sa to odstrániť buď použitím vhodnej hrubozrnej zmesi alebo použitím veľmi kvalitného oleja. Olejov je naozaj široká ponuka. V letných mesiacoch môžete používať aj tie lacnejšie zmesi olejov, ale v chladných mesiacoch by som doporučoval používať naozaj čisté oleje.

vyroba_domacich_009

Korenené prísady. V zásade sa jedná o zmesi rôznych korení. Sú pre ryby veľmi príťažlivé práve pre ich veľmi výraznú pachovú stopu. Osobne ich používam do vysoko dráždivých návnad. Asi najznámejšia z týchto prísad je Robin red. Ale môžete kľudne použiť aj sladkú alebo pálivú mletú papriku, čierne korenie alebo niečo iné. Sú použiteľné do všetkých druhov zmesí a receptov. Avšak niektoré zmesi tieto produkty už obsahujú, do nich by som ich nepridával, mohlo by dôjsť k predávkovaniu.

 

Betain. Vynikajúce dráždidlo na kapry. Môžete ho pridávať do všetkých receptov a kľudne postačí pár gramov na kilo zmesi. Nechcem vás dlho zdržovať, prečo je vynikajúci ale v podstate je to preto, že sa s ním ryby stretávajú aj v prirodzenej potrave a pridaním do návnady dosiahnete to, že kapry ju vnímajú prirodzenejšie. Je veľa dodávateľov tohto produktu a poviem úprimne, že som ich vyskúšal asi všetky a nevidel som v nich rozdiel, takže kľudne použite taký, ktorý zoženiete. Skrátka naozaj vrelo doporučujem.

vyroba_domacich_006

Extrakty. Jedná sa o výťažky z morských rias, pečene, morských živočíchov a podobne. Pridaním do návnady zvýšite jej vôňu, ale hlavne chuť a tým aj celkovú atraktivitu. Môžete sa s nimi stretnúť aj v suchom aj v tekutom stave. Zo všetkých by som asi najviac vyzdvihol pečeňové extrakty, či v suchej forme alebo tekutej. Doporučujem pridávať do dráždivých návnad.

vyroba_domacich_008
Rôzne iné.

Na trhu pôsobí veľa rôznych firiem ktoré ponúkajú svoje tajné prísady. Za všetky môžem spomenúť Golden Secrets od Pelzer Bait pretože s tou mám osobné skúsenosti. Výrobca sľubuje, že po pridaný tohto produktu ešte zvýšite atraktivitu vašej návnady a v podstate s ním súhlasím. Návnada funguje naozaj vynikajúco. Len si tiež myslím, že ak pridáte všetky doteraz spomínané produkty v rozumnom pomere, bude tiež fungovať vynikajúco. A náklady na návnadu sa nebudú zbytočne zvyšovať.

Komplexy.

Niektorí výrobcovia návnad ponúkajú na trh takzvané komplexy. Čo je vlastne namiešaná zmes všetkých dráždidiel v takom pomere, o ktorom si výrobca myslí, že je najlepší. Tieto produkty považujem za veľmi praktické a samozrejme aj dobré. Sú vhodné pre rybárov, čo si vyrábajú čas od času menšie množstvo návnad. Osobne ich nepoužívam práve preto, čo som hovoril na začiatku a to originalita. Pre mňa je výroba návnad hlavne to, že sa aspoň sčasti odlišujem od ostatných a práve tieto produkty vám to neumožnia.

Takže povedali sme si niečo o základných dráždidlách, teraz ich treba zmiešať spolu zo zmesou a vajíčkami v nejakom optimálnom pomere a tým vytvoriť návnadu. Na internete alebo v časopisoch nájdete veľa receptov od slávnych aj menej slávnych kaprárov, ktoré sa môžete pokúsiť okopírovať, ale tiež sa môžete pokúsiť vytvoriť si svoj vlastný recept. Čo je vlastne opäť veľmi jednoduché.

Zostavovanie receptu.

Úplne na začiatku si povedzme, že existujú dva druhy návnad, a to dráždivé a potravinové. Rozdiel medzi nimi je v tom, že dráždivé chytajú na základe upútania pozornosti rýb a s potravinovými návnadami sa snažíte ryby presvedčiť o tom, že je to vynikajúca potrava. Ak patríte k rybárom, ktorý lovia dlho na jednom mieste, budete potrebovať na to, aby ste ryby lovili dlhší čas pomerne výživnú a nie moc dráždivú návnadu. Naopak ak často meníte lokalitu a chodíte na kratšie povedzme 10-dňové výpravy, budete potrebovať pomerne dosť dráždivé návnady, s ktorými rýchlo upútate ryby. Takéto návnady fungujú veľmi rýchlo ale samozrejme aj rýchlo strácajú účinnosť.

Potravinové návnady.

Najdôležitejšia zložka dobrej potravinovej návnady je základná zmes. Asi najvhodnejšie sú zmesi HNV. Taktiež sú použiteľné aj iné zmesi ako napr. zmesi z rybích múčok, ale musia byť na tento účel vhodné. Musia obsahovať všetko, čo ryby potrebujú a musia sa dať použiť aj v chladných mesiacoch. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že toto spĺňa napr. zmes Fishfood od Pelzer Bait. Kvalitná rybia múčka je už sama o sebe dosť výživná, takže ak bude zmes obsahovať ešte nejaké uhľohydráty a prípadne proteíny a vitamíny, kľudne ju použite. Veľmi dôležité je aj to, aby mala dostatočne dobrý priesak práve preto, že ju chcete používať celý rok. A teraz výber dráždidiel. Podstata tejto návnady je to, že je to dobrá potrava a teda nie je tak dôležité, aby nejako veľmi intenzívne voňala. Dráždidlá slúžia len na akési označkovanie návnady podľa ktorej ju ryby ľahšie nájdu. Teda zmes dráždidiel bude veľmi jednoduchá. Povedzme len aróma, chuť. stimulátor a rybí olej, teda ak budeme vyrábať rybacie boilies. Ak chcete vyrábať nejakú ovocnú návnadu použite zmes HNV a samozrejme vynechajte rybí olej. Výška hladiny týchto dráždidiel by mala byť pomerne nízka. Úplne postačí polovičná alebo tretinová dávka, akú doporučuje výrobca. Ak chceme aby si ryby zobrali z vašej návnady čo najviac, bude dobré ak použijete spomínané aminokyseliny pre rýchlejšie a hlavne dokonalejšie strávenie. Takže recept bude vyzerať asi takto:

Recept pre rybaciu návnadu z rybích múčok:

1 kg základnej zmesi z rybích múčok
4 ml arómy ( ak výrobca doporučuje 10 ml na kilo )
2 kl chuť. stimulátoru ( ak výrobca doporučuje 4 kl )
20 ml rybieho oleja
20 ml aminokyselín ( ak výrobca uvádza viac dajte viac, skrátka vrchná hranica )

Recept pre ovocnú návnadu zo zmesi HNV:

1 kg základnej zmesi HNV z mliečnych proteínov
4 ml ovocnej arómy ( výrobca doporučuje 10 ml na kilo )
2 kl ovoc. chuť. stimulátoru ( výrobca doporučuje 4 kl )
2 ml sladidla ( výrobca doporučuje 10 ml na kilo )
20 ml aminokyselín ( ak výrobca uvádza viac dajte viac, skrátka vrchná hranica )

Obidva recepty sú veľmi jednoduché a budú určite fungovať aj niekoľko sezón na jednej lokalite. V mojich začiatkoch som si myslel, že dobrá potravinová návnada ma bude stáť veľmi veľa a že si ju nebudem môcť dovoliť. V prípade HNV zmesí je to sčasti pravda. Avšak u rybích múčok ste schopný sa dostať pod 300 korún za kilo návnady a myslím si, že to už nie je tak veľa.

Dráždivé návnady.

Ak patríte k rybárom, ktorý radi spoznávajú nové revíry alebo chodia na ryby len na kratší čas, povedzme v čase dovolenky, budú pre vás určite vhodnejšie dráždivé návnady. Tieto návnady chytajú ryby na základe rýchleho upútania pozornosti. Teda aj recept na takúto návnadu musí obsahovať viac dráždidiel a hlavne vyššie dávky. Ale pekne poporiadku, najprv si niečo povedzme o základných zmesiach. Ako som hovoril, podstata tejto návnady je v dráždidlách, tak by sa mohlo zdať že je v podstate úplne jedno akú zmes použijete, pretože je to len akýsi nosič arómy. Čo samozrejme nie je pravda. Každá zmes má svoju špecifickú chuť a vôňu a to je vlastne tiež dráždidlo. Veľmi dôležitá vlastnosť zmesí určených pre dráždivé návnady je hrubozrnosť a dokonalý priesak. Keďže dáte do návnady veľa dráždidiel, je potrebné, aby sa aj dobre uvoľňovali, a čím je zmes hrubozrnnejšia, tým lepšie. Samozrejme tak hrubozrnná, aby v konečnom dôsledku držala pohromade. Jediné čo je u takejto zmesi jedno, je jej výživná hodnota. Ak je vaša zmes z rybích múčok alebo vtáčieho zobu, je v podstate dosť výživná a táto otázka vás nemusí viac trápiť. Teda pri výbere dbajte len na to, čo vo vašej lokalite funguje lepšie. Ak na nej lovíte prvý raz, skúste jeden recept z vtáčieho zobu a jeden z rybej múčky. A teraz koľko a aké dráždidlá. V podstate sa dajú použiť všetky vyššie spomínané ale samozrejme v rozumnej kombinácii. Treba dbať len na to, aby návnada voňala a chutila tak ako má a hlavne aby ste ich nepredávkovali. U týchto návnad môžete používať vrchné dávky ako uvádza výrobca ale v žiadnom prípade ich neprekračujte. Uvediem jeden základný recept z vtáčích zobov a jeden z rybích múčok, ktoré si môžete upraviť pridaním ďalších dráždidiel.

1 kg základnej zmesi z vtáčieho zobu do ktorej pridáme 10% Robin Redu
10 ml arómy ( ak výrobca doporučuje vrchnú hranicu 10 ml na kilo )
4 kl chuť. stimulátoru
10 kvapiek esenčného oleja
10 ml sladidla
5 g betainu

1 kg základnej zmesi z rybích múčok do ktorej môžete tiež pridať Robin Red
10 ml arómy
4 kl chuť. stimulátoru
10 kvapiek esenčného oleja
30 ml rybieho oleja
1 kg soli
5 g betainu
10 g pečenového extraktu

Do obidvoch receptov môžete pridať aj aminokyseliny, pretože aj u týchto návnad je rýchla stráviteľnosť len výhodou.

Zámerne neuvádzam pri receptoch presne akú arómu alebo chuť. stimulátor použiť, pretože vám chcem vysvetliť len to, čo a v akej dávke by malo byť vo vašej návnade. A to, čo presne to bude je len vaša vec a vec vašej fantázie. Snažte sa len dodržať to, čo som spomínal vyššie a to vyvážená chuť a vôňa. Pri použití ovocnej arómy môžete použiť kľudne sladký, ovocný alebo korenený chuť. stimulátor, ale určite nie nejaký rybací. To isté platí aj pre rybacie arómy, povedzme kombinácia pečeň s korením je veľmi dobrá, ale už s nejakým sladkým chuťovým stimulátorom návnada nebude tak účinná. To platí aj pre esenčné oleje a aj ďalšie dráždidlá. Aj keď musím povedať, že takéto bláznivé kombinácie sú niekedy úspešné. Každý vieme o tom, že na veľa lokalitách fungujú kombinácie aróm práve takých, o ktorých som hovoril. Ale o tom, kedy by som ich doporučoval a prečo až niekedy nabudúce.

Výroba boilies. Máte zostavený recept a máte nakúpené všetky komponenty na výrobu vašej návnady. Teraz vám poradím pár trikov, ako si to celé urýchliť a hlavne uľahčiť. V zásade platí, že v prvom rade by ste mali zmiešať suché komponenty so suchými a tekuté s tekutými a nakoniec to celé zmiešali spolu z vajciami. S čím súhlasím aj ja ale iba sčasti, pretože si myslím, že len veľmi ťažko dokonale rozmiešate 2 kl chuť. stimulátoru v 1 kg základnej zmesi. Je potrebné dokonalé premiešanie práve preto, aby v každej guličke už hotového boilies bolo rovnaké množstvo všetkých dráždidiel. Preto to ja robím trochu inak. Ak som sa do základnej zmesi rozhodol pridať nejakú inú zložku ktorej je viac ako napr. Robin red alebo vaječné keksy zmiešam ju zo základnou zmesou ako prvú. Vždy sa snažte robiť to vo veľkej nádobe aby ste to dokonale premiešali. Takže zmes je pripravená a teraz už len dráždidlá. Robím to tak, že si všetky dráždidlá či suché alebo tekuté zmiešam vždy v nejakej menšej povedzme 2 dl fľaštičke a dokonale ich všetky premiešam. Vždy si rozmyslite, z koľkých kíl základnej zmesi budete vyrábať boilies a do fľaštičky dajte také dávky, aké treba dať na požadované množstvo základnej zmesi. Osobne nedoporučujem viac ako dve kilá, pretože sa takýmto množstvom už dosť ťažko pracuje. Môže sa stať, že vám tieto komponenty vo flaštičke trochu zhustnú práve preto, že sa zmiešajú suché s tekutými. Ak vám zhustnú kľudne ich rozrobte vodou tak, aby to všetko bolo riedke. Voda sa po uvarení z návnad aj tak vyparí. Takto zmiešané dráždidlá nechávam odstáť aspoň jeden deň, aby sa všetky chute a vône dokonale prepojili. Takýto komplex dráždidiel si môžete vyrobiť aj do zásoby a potom ak vám dochádzajú návnady, tak ho len vytiahnete a nemusíte sa zdržiavať s jeho prípravou. Tým ušetríte v priebehu sezóny dosť času, ktorého je stále menej a menej. Teraz už len vajíčka a všetko to zmiešať. Do misky si rozbite požadované množstvo vajec. Koľko vajec budete potrebovať sa presne povedať nedá je to zhruba medzi 10-14. Totiž každá zmes je iná a to koľko vajec pridať súvisí s tým, aká je jej štruktúra, hrubozrnná alebo hladšia. Odporúčal by som začať z 12 a keď bude cesto po zmiešaní všetkých komponentov moc tvrdé, pri miešaní ďalšej dávky pridáte povedzme o dve vajcia viac.

vyroba_domacich_011 vyroba_domacich_012

vyroba_domacich_013

 

No ale vráťme sa k tomu, že ste si v miske rozbili 12 vajec. Do nich pridáte pripravený komplex dráždidiel a dôkladne rozmiešate. Ak je všetko dokonale rozmiešané, pridajte asi 50% základnej zmesi. Vznikne vám pomerne riedka kaša, ktorú nechajte odstáť asi 15 minút. Za tento čas sa do základnej zmesi vpijú všetky dráždidlá. Potom postupne vymiesite cesto takej hustoty, aby sa vám z neho dobre tvarovali guličky. No a teraz prichádza na rad rolball, pomôcka, ktorá vám uľahčí práve tvarovanie cesta do guličiek, teda boilies. Nebudem dlho opisovať ako sa sním pracuje, myslím, že každý jeho podstatu veľmi rýchlo pochopí. Tu vás chcem upozorniť len na jednu vec, a to že ak sa vám po vypadnutí z rolbalu v strede guličky vytvorí medzera, znamená to, že máte príliš tvrdé cesto. Hovorím to preto, že som sa stretol s tým, že sa rybári sťažovali práve na to, že majú zlý rolbal. Zlý rolbal spôsobí to, že nebudete mať pekné guľaté boilies, ale ak sa vám trúsi cesto chyba je v tom, že je zle vymiesené, teda že je moc suché. Naopak riedke cesto by sa vám lepilo a po vyrolovaní by sa vám boilies ľahko deformovali. Ak ste si vytvarovali guľky, dáte ich do hrnca s vriacou vodou a varte ich. V zásade platí, že by mali byť uvarené ak vyplávajú na povrch, ale to nemusí byť vždy pravda. Opäť to súvisí od použitej základnej zmesi. Najlepšie to odhadnete tak, že si ich pár uvaríte, necháte trochu vychladnúť a prekrojíte ich. Tak zistíte, či sú uvarené na skrz alebo nie. Ak nie, ďalšiu várku varte o niečo dlhšie. Aj keď na druhej strane nie je bezprostredne potrebné, aby boli uvarené úplne. Nevýhodou takto nedovarených boilies je, že sa neudržia tak dlho na háčiku. Ich výhodou je to, že sú výživnejšie a rýchlejšie stráviteľné. Výživnejšie, pretože väčšina vitamínov, aminokyselín a proteínov sa pri varení zničí. Takže čím kratšie návnady varíte, tým budú výživnejšie. A to, že nedržia dlho na háčiku sčasti odstránite vysušením boilies do tvrda. A sme pri sušený boilies, takže sušiť alebo nie? Podľa mňa je čerstvá mäkká návnada rýchlejšie stráviteľná a kapor si z nej zoberie viac ako z tvrdej. Naopak na tvrdé boilies slabšie reagujú malé ryby. Takže je to len na vás, každé majú svoju výhodu aj nevýhodu. Ak sa rozhodnete ich sušiť, robte to na dobre vetranom mieste.

vyroba_domacich_014

A ešte pár slov k základným zásadám pri práci. Na výrobu boilies si zaobstarajte vlastné potreby, teda hrniec, misku atď. Ja osobne mám dva hrnce a dve nerezové misky. Prečo? Pretože pri umývaní týchto pomôcok nikdy nepoužívam žiadne čistiace prostriedky. A musí vám byť jasné, že po určitom čase budú pre domácnosť nepoužiteľné. A aj preto mám dve sady, jednu na rybacie a druhú na ovocné návnady. Pri používaní rôznych saponátov by mohlo dôjsť k nežiadúcemu „prifarbeniu" návnad. Už sa dosť podiskutovalo o tom, či má ľudský pach vplyv na to, že bude nástraha v konečnom dôsledku účinná alebo nie. Môj názor na to je asi taký, že podľa mňa neexistuje spôsob ako to jednoznačne dokázať takže??? Avšak ak sa budete pri výrobe návnad vyvarovať kontaktu s rôznymi zdrojmi, či už zápachu alebo vône, určite toto riziko minimalizujete. Skrátka pri práci nefajčite, neumývajte si ruky mydlom atď.

 
Skladovanie boilies

Osobne pri výrobe domácich boilies zámerne vynechávam konzervačné látky. Nechcem tu preberať, či to má vplyv na ich účinnosť alebo nie. Jednoducho nevidím žiadny dôvod na ich používanie. A to by som doporučoval aj vám. Nevýhodou návnad bez konzervačných látok je, že sa môžu ľahko pokaziť ak ich dáte na miesto, kde sa nemôžu naďalej sušiť a jednoducho splesnivejú, takže jediný spôsob ako ich uchovať čerstvé je dať ich do mrazničky. Bohužiaľ mrazák sa k vode zobrať nedá, teda ak vyberiete návnady z mrazničky nikdy ich neskladujte vo vedre, igelitovom vrecu atď. Skoro každý výrobca návnad má vo svojej ponuke aj vaky na uskladnenie doma vyrobených boilies. Sú rôznej kvality a z rôznych materiálov. Problém menej kvalitných vakov je, že sa pomerne ľahko zničia ak do nich dávate väčšie množstvo boilies. Pri ich nákupe dbajte na to, aby boli vyrobené z dostatočne pevného materiálu. Je naozaj veľmi nepríjemné zistiť po dvoch dňoch rybačky, že nemáte kde skladovať vaše návnady. Medzi najlepšie, aké sa mi dostali v poslednom čase do rúk patria vaky od Pelzer Bait. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach, takže uspokoja aj zástancov veľkých krmných kampaní, ale aj vyznávačov presného vnadenia.

vyroba_domacich_015

No možno sa vám toto celé zdalo trochu zložité, ale keď získate nejakú prax, bude to pre vás hračka. Výroba boilies doma je určite namáhavejšia ako ich nákup v obchode, ale pri dnešnej stále rastúcej konkurencii zo strany kolegov rybárov je dobrá a čerstvá návnada často jedinou cestou k úspechu. Skrátka, stojí za to stráviť pri výrobe nejaký ten čas. Ak sa teda rozhodnete vyrábať si návnady sami doma, chcel by som zdôrazniť to, že si musíte veriť, že ste vyrobili dobrú návnadu a pred tým, než nad ňou vyrieknete verdikt či je dobrá alebo zlá, podrobte ju dlhšiemu testovaniu. Osobne, ak sa rozhodnem vyrobiť si nejakú novú návnadu, vždy jej vyrobím väčšie množstvo na to, aby som ju mohol používať dlhšie a nielen na jednej lokalite. Pretože podľa mňa neexistuje až na malé výnimky super návnada, ktorá by fungovala všade a vynikajúco. A ešte jednu vec by som vám chcel doporučiť, a to aby ste sa snažili vyrábať si svoje návnady z komponentov od jednej firmy a aby ste nemenili značku pri každom nezdare. Som presvedčený, že každý renomovaný výrobca návnad a komponentov na ich výrobu má vo svojej ponuke produkt, ktorý osloví kaprov vo vašej lokalite. Ja už roky používam produkty fy. Pelzer Bait a dnes si viem z týchto produktov vyrobiť návnadu do každej situácie, či už je to lokalita ťažká alebo ľahšia. Tak vám prajem veľa úspechov a trpezlivosti pri zostavovaní vašej návnady.

 

 

Braňo Kuzniar
Pelzer Bait Slovakia

 

 

 




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej