Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
AKCIA FOX -20%

Akcia práve TERAZ!


FOX -20% - chyť najlepšie možné zľavy

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

AKCIA FOX -20% už len

Dní

:

Hodín

:

Minút

:

Sekúnd
... text po ukončení ...


NOVINKY

Kaprársky adrenalín na Dunaji

 

Dunaj ako európsky veľtok vzbudzuje obrovský rešpekt, no zároveň pre skutočných rybárov je to aj neskutočná výzva. Inak tomu nie je ani u mňa, kaprára, ktorý vyrastal a dlhé roky lovil na našich klasických vodných nádržiach, jazerách či štrkoviskách. No Dunaj so svojou mohutnosťou je trošku iné „kafe“. Spolu s Mišom, ďalším nadšeným kaprárom, sme sa už dávnejšie odhodlali skúsiť lov na mohutnom Dunaji netradične z lode. Septembrovú výpravu sme preto plánovali dlhšie a tak bolo dostatok času si všetko dobre pripraviť a rozplánovať.

 

Keďže Rybárske potreby Ryba v rámci podpory slovenských výrobcov a domácich značiek zaradili do ponuky boilies program značky Gulacarp, tak mojou voľbou boli práve ich produkty. Priznám sa, že s produktami Gulacarp som doteraz nemal žiadne skúsenosti, preto som sa rozhodol, že vsadím všetko na „jednu kartu“ a zoznámim sa s nimi práve na tejto výprave. Po poctivom prezeraní som zvolil príchute Krill Spice a Krab Ovocie z rady Exclusive. Na masívnejšie kŕmenie som zvolil Kraba z rady kŕmnych boilies. Hlavne do Krill Spice som vkladal veľké nádeje, nakoľko silná aróma krillu a trošku oneskorená výrazná štipľavosť na jazyku vyzerala byť práve tým, čo potrebujeme.

 

Určite poznáte ten pocit, kedy sa už neviete dočkať toho vytúženého dňa odchodu na ryby. Tlak v žilách stúpa, posledné minúty v práci trvajú snáď nekonečno, no ten pocit kedy sa konečne ocitnete na brehu pri vode je na nezaplatenie. Auto nabalené až po strop a tak sa púšťame do obligátnych záležitostí ako je nafúknutie nášho parťáka člna Admiral, vykladanie mnohých doplnkov, prenos všetkého materiálu na náš ukotvený pontón. Prvý deň ubieha ako voda a my si zariaďujeme náš nový „domov“ a mapujeme lovné miesta. Na člne, prilepení na obrazovke sonaru, trávime X hodín a tam, kde to hĺbka dovolí, preťukávame podložie výborným pomocníkom mapovacou tyčou. V prvej fáze rozhadzujeme prúty do rôznych hĺbok, na absolútne odlišné miesta s rozličnými podmienkami. Táto taktika je naozaj účinná nakoľko zvyšujete svoje šance na skorý záber na maximum. Pokiaľ by chodili zábery systematicky z určitého miesta, tak sa logicky zameriame práve na toto produktívne lovné miesto.

 

Presne tak sa aj stalo a lovné miesta sa začali rozdeľovať ako na tie úspešné, menej úspešné a nulové. Postupným lovom a skúšaním ďalších vhodným „flekov“ sme dokázali vyselektovať miesta bez záberu a miesta, ktoré poskytovali pravidelné zábery. No niektoré miesta síce dávali zábery, no nie celkom od cieľových rýb. A práve toto bol kameň úrazu, kedy sme síce dostávali pravidelné zábery, dokonca aj pár minút po vyvezení, no na druhej strane prúta sa vyskytli nenásytné predátori jalce či bolene. Jalcov na bolies som už pochytal nespočetne, ale boleň dravý ulovený na boilies bola novinka aj pre mňa. Fascinujúce bolo, že tieto dravé ryby boli také neodbytné, že ich neodrádzali ani priemery boilies 30mm či extra vzdialenosti medzi háčikom a nástrahou. Proste vždy si našli spôsob ako sa „obesiť“ na háčik.

 

Experimentovanie s nástrahami neprinieslo výraznejšie úspechy a tak sme opäť pristúpili k zmene lovných miest a skúšaniu niekedy až extrémnych podmienok. Nikdy sa netreba vzdávať, práve naopak snažte sa vždy skúšať nové veci a hlavne to platí vtedy, keď sa vám nedarí. Aktivite kaprom v našom prípade nepomáhalo ani počasie. Krásny slnečný deň skoro ako počas leta, ktorý sme využili aj na kúpanie, vystriedal ďalší deň s extrémnym vetrom, ďalší deň k nám dorazila prietrž mračien so silným nárazovým vetrom. No proste každý deň priniesol nejaké to prekvapenie. Naše odhodlanie však bolo obrovské. Na začiatku sme si stanovili cieľ a to zdolať aspoň jedného dunajského divocha. Nemali sme žiadne gigantické očakávania, nakoľko mnoho iných rybárov odchádzalo z podobných viacdňových výprav s dlhým nosom.

 

Naša bojovnosť, neustála aktivita a experimentovanie s miestami sa nakoniec oplatila! Skúšanie rôznych lovných miest a paralelné kŕmenie viacerých miest sa ukázalo ako trefa do čierneho. Zábery od kaprov prichádzali najmä v noci a musím sa priznať, že prvý bojovník prišiel z miesta, ktorému som veril najmenej. Nuž aj takáto býva rybačka. Síce sme nepochytali žiadne giganty, ale tunajšie kapry ma zaskočili obrovskou bojovnosťou, divosťou a vynikajúcou kondíciou. Každá zdolávačka priniesla ten správny rybársky adrenalín v podobe silných výpadov mohutnej ryby v prúdnej vode Dunaja, pišťanie cievky navijaka, razantné odmotávanie metrov vlasca z navijaka, ale taktiež aj obavy zo straty ryby, ktorá sa medzičasom zamotala do množstva potopených kmeňov, stromov a haluzí, kde som si často pripadal ako keby som štrikoval sveter. Ako najlepšia nástraha sa mi osvedčila práve boilies Krill Spice v nastražení 2x24mm guličky pod seba. Dôležitými faktormi však bolo nechať nastražené pôvodné boilies, na ktoré bol záber a nevymieňať ich hneď za nové a pravidelná kontrola háčikov, ktoré sa na tvrdom podloží dokázali otupiť takmer okamžite.

 

Lov z člna či pontóna bola úplne nová skúsenosť, ktorá mi priniesla množstvo nových skúseností. Rozhodne sa teším na zopakovanie takejto rybačky a snáď sa nám podarí nájsť a okabátiť aj nejakého ďalšieho dunajského divocha. Ďakujem parťákovi Mišovi, ktorý ma na túto rybačku prehovoril a s ktorým som tu mohol prežiť nádhernú rybačku. V neposlednej rade ďakujem aj chalanom z Gulacarpu za ich rady a odborný výklad o ich produktoch.

 

 

Tomáš Dobrovodský

Rybárske potreby Ryba

 







Pozvánka na exkluzívnu akciu pre rybárov!

Milí návštevníci eshopu a rybári, po sérií výborných udalostí, ktoré sme organizovali v našej predajni RYBA v Trnave,

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej