Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 19:00 | So 08:00 - 15:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Expresné doručenie
tovaru skladom
0 ks

Recepty

Marinovaný kapor s paradajkovou majonézou

Potrebujeme: 6 porcií šupinatého kapra, 1 l vody, 1 / 16 l octu, 100 g cibule nakrájané na kolieska, 8 zrniek čierneho korenia, bazalka, šalvia, 600 g francúzskeho šalátu, 150 g majonézy, 30 g kečupu, trochu kôpru, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 2 tvrdšie rajčiny, zelený petržlen

Ako na to: Očistené porcie kapra osolíme. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, ocot, cibuľu a korenie, privedieme do varu, vložíme do toho pripraveného kapra a pomalým varom varíme 18 minút. Potom necháme všetko vychladnúť. Vychladnuté porcie kapra vyberieme a odstránime z nich opatrne väčšie kosti. Na podlhovastú misu na ryby si upravíme podstavec z francúzskeho šalátu, na neho rozložíme porcie kapra a polejeme majonézou zmiešanou s kečupom a kôprom. Poliate porcie kapra sypeme lisovanými žĺtkami a boky ozdobíme jemne sekanými bielkami. Ozdobíme paradajkami a zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame ako predjedlo, ako samostatný pokrm alebo ako jedlo po večeri.
Príloha: chlieb, pečivo

Rybí paprikáš

Potrebujeme: 800 g mäsa z kapra, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžičky mletej sladkej papriky, 60 g slaniny, 50 g masla, 2 cibule, 1 lyžica paradakového pretlaku, 1 fefrónka, 100 ml vývaru, 200 ml smotany, mleté biele korenie, 2 lyžice kyslej smotany

Ako na to: Rybu nakrájame na menšie plátky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, necháme uležať a potom ich osušíme, osolíme a obalíme v múke s mleteu paprikou.
Slaninu speníme s maslom a nakrájanou cibuľou. Pridáme rybu, opečieme ju, pokvapkáme pretlakom, posypeme zvyšnou paprikou a nakrájanou feferónkou. Mäso podlejeme vývarom a dusíme. Nakoniec vmiešame smotanu, dochutíme soľou a korením. Hotový pokrm zdobíme kyslou smotanou.

Sumec po dunajsky

Potrebujeme: 4 väčšie zemiaky, 3 steaky zo sumca, kúsok slaninky, 4 paradajky, 2 papriky, 2 cibule, maslo, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať

Ako na to: Očistené zemiaky pokrájame na kolieska, predvaríme a poukladáme na vymastený pekáč.
Vykostíme steaky zo sumca, prešpikujeme ich prúžkami slaninky, osolíme, ochutíme čiernym korením a poukladáme na zemiaky. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, nakrájanú papriku, paradajky a posypeme petržlenovou vňaťou.
Prikryjeme alobalom a asi hodinu pečieme v rúre. Pred dokončením odstránime alobal a mäso necháme zapiecť.

Plnená šťuka

Potrebujeme: veľká šťuka, olej, soľ, celá rasca, 4 ks veľkej cibule, 250 g oravskej slaniny, 250 g čerstvých šampiňónov, citrónová šťava

Ako na to: Vyčistenú šťuku umyjeme a osušíme. Osolíme zvnútra i zvonka. Na oleji opečieme na väčšie kocky pokrájanú oravskú slaninu, pridáme na väčšie kusy pokrájanú cibuľu a spolu do polomäkka opražíme. Pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a podusíme. Touto zmesou naplníme šťuku. Položíme ju na vymastený pekáč, posypeme rascou a pečieme 30 – 40 min. na 220-230C. Ako príloha sú najlepšie varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.

Prešporské vodnícke oči

Potrebujeme: pol kapra, 6 vajec, trocha múky, mleté čierne korenie, soľ, 5 PL kyslej smotany, 2 cibule, sardelová pasta, 10 ks feferóniek, 2 hrste údeného syra, biely chlieb na hrianky

Ako na to: Z mletej uvarenej rybaciny, vajec, trocha múky a korenia urobíme okrúhle fašírky s jamkou uprostred. Do tejto jamky uložíme pol bielka z uvareného vajca, ktoré naplníme zmesou rozotretých žĺtkov, smotany, cibule, sardelovej pasty a korenia. Do každého oka zastokneme červenú alebo zelenú feferónku, jemne posypeme postrúhaným údeným syrom a krátko zapečieme. Podávame na hrianke z bieleho chleba.

Zubáč v orechovej kruste

Potrebujeme: 600 g zubáča, soľ, hladká múka (na obaľovanie), čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, tymian, šalvia, bazalka), 2 PL oleja, 2 vajcia, 60 g tvrdého syra, 100 g vlašských orechov, 2 PL masla, 3 PL strúhanky, maslo, korenie na ryby, mleté nové korenie

Ako na to: Zubáča pozdĺžne prekrojíme, zbavíme kože a kostí, osolíme, okoreníme a obalíme v múke s nadrobno pokrájanými bylinkami. Rybu opečieme v rozohriatom oleji z oboch strán. Vajcia rozšľaháme, pridáme strúhaný syr, posekané orechy, osolíme a zľahka premiešame. Porcie ryby vložíme do pekáča potretého maslom, prikryjeme orechovou zmesou, posypeme strúhankou, pokvapkáme maslom a v predhriatej rúre zapečieme do zlatista cca 30 min. pri 200 C. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Kapor vo vínovom cestíčku

Potrebujeme: 600 g kapra, 1,25 dcl bieleho vína, 2 vajcia, 80 g masti, hladká múka, soľ

Ako na to: Očisteného, vypitvaného a umytého kapra nakrájame na porcie a osolíme. Z bieleho vína, vajec, hladkej múky a soli pripravíme nie veľmi husté cestíčko, v ktorom porcie kapra obalíme. Takto obalené porcie vyprážame na rozpálenej masti.

Kapor po orientálsky

Potrebujeme: 600 g kapra, 100 g masti, 70 g rajčiakového pretlaku, 120 g zelenej papriky, 120 g rajčiakov, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: Očisteného, vypitvaného a umytého kapra pokrájame na porcie. Kožu na jednotlivých porciách narežeme, osolíme, z oboch strán opečieme na rozpálenom tuku a vyberieme. Na masti opečieme na plátky pokrájanú cibuľu, zelenú papriku a rajčiaky. Pridáme rozotretý cesnak so soľou, rajčiakový pretlak, podlejeme troškou vody, vložíme porcie kapra a spolu podusíme.
Podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.

Srbský kapor

Potrebujeme: 1 kg kapra, 1 kg zemiakov, 2-3 paradajky, 1 veľká cibuľa, 2 dl smotany, mletá červená paprika, soľ

Ako na to: Kapra pokrájajte a osoľte. Na masti upražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte červenú papriku a 1 kg na kolieska pokrájaných zemiakov. Okoreňte soľou i paprikou a pridajte paradajky. Potom zemiaky na mäkko uduste pod pokrievkou, pričom stále podlievajte trochou vody. Keď sú už skoro mäkké, polovicu preložte do ohňovzdornej misy, poklaďte na ne rezy z kapra a prikryte ich druhou polovicou zemiakov. Navrch nalejte smotanu a upečte v rúre na červeno.

Pstruh obalený slaninou

Potrebujeme: 4 pstruhy, šťava z 1 citróna, 1 ČL soli, 1 strúčik cesnaku, 150 g plátkov anglickej slaniny, 1 cibuľa, 1 PL masla, 2, 5 dl zeleninového vývaru, rozmarín, , Plnka:, 100 g syra Niva, 50 g tvarohu, 2 PL mlieka, 1 strúčik cesnaku, petržlenová vňať

Ako na to: Pstruhy umyte, osušte a potrite osolenou citrónovou šťavou. Nechajte odležať asi 1 hod.
Odležané pstruhy naplňte plnkou a otvor zašite. Dajte na pekáč a obaľte slaninou. Pečte vo vyhriatej rúre. Cibuľu očistite, nakrájajte na plátky, opražte na masle, pridajte rozmarín, zalejte vývarom a chvíľu povarte. Pripraveným vývarom zalejte skoro upečené pstruhy a pečte ešte asi 10 min. Podávajte s hranolkami.

Plnka: Pretlačený cesnak zmiešajte s petržlenovou vňaťou, syrom nakrájaným na drobné kocky, tvarohom a mliekom.

Lieň s pažítkovou omáčkou

Potrebujeme: 4 stredne veľké liene, 2 PL oleja, 1 PL masla, 1 cibuľa, 3 PL hladkej múky, 100 ml mlieka, 4 strúčiky cesnaku, 2 ČL sušenej bazalky, citrónovú šťavu, 2 PL nasekanej pažítky, ½ kocky instantnej zeleninovej polievky, 1 ČL štipľavej papriky, mleté čierne korenie, soľ, petržlenov vňať, pór a plátky citróna na ozdobenie

Ako na to: Liene vypitvajte, odkrojte hlavu, odstráňte šupiny, umyte, osušte, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a nechajte približne 5 min. odležať. Nožom zoškrabte povlak (sliz), ryby utrite, znovu mierne osoľte, posypte asi polovicou sušenej bazalky a obaľte v 2 PLmúky.
Na panvici rozohrejte olej a lieny na ňom z oboch strán opečte. Na rybu položte tenké plátky cesnaku a vlhkým nožom obaleným v štipľavej mletej paprike na nej spravte farebné prúžky.
Cibuľu nadrobno posekajte a nechajte na masle zosklovatieť. Posypte zvyšnou múkou, zamiešajte, podejte ½ l vody, pridajte zvyšnú bazalku, osoľte a povarte. Potom omáčku prepasírujte cez sitko, vlejte do nej mlieko, rozdrobte zeleninovú polievku, podľa chuti pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu. Premiešajte a ešte asi 5 min. povarte. Nakoniec do omáčky pridajte nasekanou pažítku. Lieny prelejte omáčkou a ozdobte citrónom, pórom a petržlenovou vňaťou.

Kapor na modro

Potrebujeme: 1-1, 5 kg kapor, 100 g koreňovej zeleniny, 30 g cibule, 50 g masla, ocot, voda, celé čierne korenie, soľ

Ako na to: Kapra pokrájajte na porcie a nechajte chvíľu stáť. Do osolenej a okyslenej vody pridajte očistenú, na kolieska nakrájanú zeleninu a cibuľu. Pridajte čierne korenie a povarte. Potom pridajte pokrájaného kapra a varte 5 min. Kapra nechajte vo vode ešte 5 min., potom ho vyberte a polejte ho roztopeným maslom.
Ako prílohu podávajte zemiaky, alebo zemiakovú kašu.

Rybací perkelt

Potrebujeme: 1 ryba (asi 1, 8-2 kg), 4 cibule, 1 dl oleja, 1 PL mletej papriky, ½ kg širokých zelených rezancov, 100 g bryndze, ¼ kg slaniny, korenie, soľ

Ako na to: Chvost a hlavu odrežte a zo stredu nakrájajte podkovičky. Cibuľu najemno pokrájajte a poduste na oleji do sklovita. Pridajte vodu a duste, kým sa voda nevyparí. Potom pridajte rybu, olej a duste domäkka. Asi 5 min. pred dovarením pridajte papriku, ochuťte soľou a korením.
Rezance uvarte v osolenej vode. Preceďte a podávajte s rybou. Navrch dajte kopček bryndze a polejte ju horúcou opečenou slaninou.

Šťuka s omáčkou

Potrebujeme: 600 g šťuky, 1 citrón, slanina, 2 paradajky, 1 cibuľa, 1 cesnak, bazalka, tymián, hrubo drvené korenie, soľ

Ako na to: Šťuku rozdeľte na porcie, okoreňte soľou a cesnakom, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte hrubo drveným korením.
Porcie ryby opečte na masle z oboch strán a nechajte v teple. Slaninu nakrájanú na rezance orestujte, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridajte cesnak, olúpané a najemno nakrájané paradajky, bazalku a tymián.

Zapečený kapor so šunkou

Potrebujeme: 600 g kapra, 40 g masla, 1 cibuľa, 100 g zeleru, 100 g šunky, 60 g syra (eidam), ½ dl smotany, 1 žĺtok, soľ

Ako na to: Na masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte jemne nastrúhaný zeler a opražte. Pridajte osolené porcie kapra a pod pokrievkou duste skoro do mäkka. Potom porcie kapra rozložte aj so zeleninou do ohňovzdornej misy, na vrch dajte plátky šunky.
Postrúhaný syr, smotanu a žĺtok zmiešajte s touto zmesou polejte šunku. Zapečte v horúcej rúre. Podávajte s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor s mandľami

Potrebujeme: 400 g kapra, 320 g oleja, 120 g masla, 160 g mandlí, citrónová šťava, soľ

Ako na to: Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežte na porcie, osoľte a nechajte chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečte do ružova. Po opečení olej zalejte, pridajte maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekajte.
Hotové porcie kapra podávajte tak, že na tanier dajte kapra, posypte obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkajte citrónovou šťavou a polejete maslom z výpeku. Ako prílohu podávajte zemiakový šalát s majonézou.

Šťuka na smotane

Potrebujeme: 1 šťuka, 60 g slaniny, 3 PL oleja, 1 väčšia cibuľa, ½ l kyslej smotany, ½ kg zemiakov, mletá červená paprika, trochu citrónovej šťavy, soľ

Ako na to: Šťuku dobre očistite, vypitvite, umyte osoľte, posypte mletou červenou paprikou a prešpikujte slaninou. Cibuľu najemno pokrájajte a speňte na oleji, pridajte šťuku obloženú na kolieska nakrájanými zemiakmi, ktoré ste celé trochu predvarili v slanej vode. Všetko zalejte smotanou a duste asi 40 min. Šťuku pokrájajte, uložte na misu a obložte.

Pstruhy so syrom

Potrebujeme: 2 pstruhy, vajce, 100 g syra s modrou plesňou, strúhanka, citrónová šťava, olej, mleté biele korenie, soľ

Ako na to: Vyčistené pstruhy osoľte, okoreňte, obaľte vo vajci, v postrúhanom plesňovom syre a v strúhanke. Vypražte ich na zohriatom oleji. Pred podávaním ich pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pečený ostriež

Potrebujeme: 300 g ostrieža, 150 g farebných paprík, 20 g cesnaku, olej, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: Očisteného, umytého a osušeného ostrieža posoľte, okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Nechajte aspoň 40 min. odležať na chladnom mieste.
Farebné papriky zbavte jadrovníkov a nakrájajte ich na tenké rezance. Potom ich orestujte v panvici na rozohriatom oleji do polomäkka.
Odležaného ostrieža vložte do vymastenej zapekacej misy, pridajte opečené papriky, podľa potreby osoľte a dajte spolu zapiecť. Zapečenú rybu podávajte s bielym pečivom.

Pstruh so smotanou

Potrebujeme: 4 pstruhy, 40 g mandlí, 1 dl smotany, 20 g hladkej múky, maslo, soľ

Ako na to: Vypitvané, umyté a osušené pstruhy posoľte a poprášte hladkou múkou. Vkladajte do panvice so zahriatym maslom a pomaly z oboch stranách opekajte. Mäkké pstruhy vyberte, do zvyšného masla v panvici prilejte smotanu a sparené, olúpané a posekané mandle. Nechajte prejsť varom a prelejte cez pstruhy. Podávajte s varenými zemiakmi.