Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať vrhač návnad?

Všetky možné pomôcky a výmysly, ktoré slúžia na dopravenie návnady do vody, možno označiť ako vrhač návnad (hoci pri zavážacích lodičkách a helikoptérach ide o výnimku či skôr špecifickú odlišnosť, aj keď plnia vlastne rovnakú úlohu). Rybár chce dopraviť návnadu na požadované miesto s maximálnou presnosťou a bez strát, čím ryby na ono miesto priláka, naučí ich vyhľadávať potravu alebo ich tam ešte v priebehu lovu dokáže udržať. Rozhodujúcimi faktormi je typ použitého kŕmenia (spravidla zmesi), štruktúra a požadovaná vzdialenosť, dôležitý je aj prípadný prúd a hĺbka v lovnom mieste.

 

Nástrahy možno zjednodušeným spôsobom rozdeliť na sypké, ľahko sa rozpadajúce a kompaktné. Nástrahy nemusia byť totožné s tým, na čo nakoniec budeme chytať, vnadenie možno použiť v určitej miere napríklad aj pri love dravých rýb, keď cieľom je nalákať na zvolené miesto drobnejšie rybky, ktoré sú korisťou predátorov, ktoré chceme cielene loviť. To je z veľkej časti aj otázkou rybárske taktiky, skúsení lovci a predovšetkým potom pretekári dobre vedia, že správne kŕmenie je často polovicou prípadného úspechu.

 

Kŕmenie pomocou lopatky

znamená snahu o dovezenie nástrahy na požadované miesto odhodením pomocou nástroja, ktorý vyzerá naozaj ako lopatka alebo veľká hlbšia lyžica. Má spravidla dlhšiu pevnú rukoväť s anatomicky tvarovanou rukoväťou a odhodenie prebieha na princípe z fyziky dobre známej páky. Objem lopatky a dĺžka rukoväte závisí už na konkrétnom type kŕmenia a požadovanej vzdialenosti dopadu. Dlhšia rukoväť ale automaticky nezaručí dlhší a presnejší hod návnady, je treba zvoliť vhodný typ podľa kŕmenia a naučiť sa s ňou dobre zaobchádzať.

 

Ak je žiaduci väčší rozptyl, môžeme odhadzovať týmto spôsobom aj jednoducho nabratý partikel, ak požadujeme dlhší odhod alebo presnejšie zameranie cieľového miesta, môžeme kŕmenie aj ľahko navlhčené zlisovať napríklad pomocou formičky používanej pre kŕmidla typu method alebo spracovať do požadovaného tvaru zmiešaním s cestovitou hmotou zo strúhanky, hliny alebo ílu, ktorá pri tvorbe kŕmneho mraku pôsobí veľmi atraktívne aj kŕmna zmes. Ak budete do kŕmnej zmesi pridávať stopy atraktorov a dipy, je to už náročnejšie, ale niekedy sa tento spôsob naozaj oplatí. Partikel si môžeme rozdeliť na jemný, používaný predovšetkým pre vnadenie a hrubší, ktorý súčasne používame aj ako nástrahu. U jemného partiklu ako príklad možno uviesť napríklad konopné semienko, jačmeň, ovos, repku, cirok alebo aromatické drvené ľanové semienko. Z tých hrubších partiklov si pozornosť určite zaslúžia krúpy, kukurica, hrach, fazuľa, tigrí orech alebo aj arašidy, na tieto návnady môžeme úspešne chytať ako na návnady (mať ich nastražené na háčiku). Do partiklovej zmesi možno pridať aj rôzne červy a kukly, vcelku alebo u väčších červov aj nastrihané či podrvené. Lopatky sú najčastejšie kovové alebo zhotovené z odolného plastu.

 

Prak ako za mlada

Prak vezmete do ruky, ak chcete do vody oveľa presnejšie a spravidla dosť ďaleko dopraviť kŕmnu zmes. Dostatočne široká vidlica a pružná letecká guma zaručí s trochou zručnosti jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako dopraviť návnadu do požadovaného miesta. Môžeme ich bez problémov použiť aj pre "letecký transport" boilies alebo porcie peletiek (najlepšie vo PVA vrecku).

 

Pri používaní nastreľovacieho praku dbajte na to, aby ste dobre vedeli, kam mierite a nedošlo k nechcenému ohrozeniu iných osôb. Taký prak sa nezdá, ale je to celkom účinná zbraň, ktorá do nesprávnych rúk naozaj nepatrí. Ponechať ho len tak povaľovať sa v dosahu detí nie je vôbec dobrý nápad! Nástrahu ale vždy strieľajte do miest, kam ste schopní dostatočne presne nahodiť, inak by celý proces vnadenia strácal na zmysle.

 

Kobra nielen ako had

Rovnako ako vrhacia rúra nie je cobra len súčasť vodovodného rozvodu či konštrukcie lešenia. Tieto názvy si vyslúžili obľúbené rybárske pomôcky vďaka svojmu vzhľadu, sú v ruke skúseného rybára veľmi presné a doslova ďalekonosné! S prakticky veľmi podobnými výrobkami sa stretnete aj pod ďalšími názvami, princíp aj prevedenie sú ale viac menej totožné. Vhodne tvarovaná rúrka, ktorá je na dolnom konci uzavretá, slúži k odhodeniu guľôčok boilies či peletiek na požadovanú vzdialenosť.

 

Žiadny strach, túto napohľad možno nezvyčajne vyzerajúce techniku zvládne skoro prakticky každý. Dostrel skúsených rybárov sa pohybuje údajne až na hranicu 80 či 100 metrov, na takú vzdialenosť je inak dopravenie týchto nástrah pomerne neľahké, cobra vyrieši ale problém hravo za vás! Nabijete si správnu dávku či už guľôčky alebo peletky letia na miesto určenia. Adresát zásielky - teda ryba - si iste návnadu na vhodnom mieste nájde. Vnútorný priemer u bežnej ponuky vrhacích tyčí rôznych typov sa pohybuje približne v rozmedzí 16 až 30 milimetrov, čo pre bežné chytanie bohato postačí.

 

Raketová strelnica

Je ďalším spôsobom, ako dopraviť aj veľmi jemný partikel na vzdialené miesto. Môžete siahnuť po naozaj veľkých raketách, ktoré pojmú veľký obsah kŕmnej zmesi, prípadne použiť menšie modely. Kde je rozdiel? Veľké rakety naozaj už svojim rozmerom a hmotnosťou (najmä po naplnení) vzbudzujú určitý zaslúžený rešpekt, k ich dopraveniu na vodu je teda potrebný špeciálny prút, určený len na nahadzovanie tejto kŕmnej pomôcky. Menšie modely odhodíte aj pomocou ťažšieho prútu, po vysypaní obsahu do vody môžete zvinúť vlasec alebo šnúru a prút použiť k lovu.

 

Asi najpopulárnejším vzorom sa stala raketa typu SPOMB. S raketou si nemusíte robiť žiadne starosti, pre naplnenie ju otvorte (najčastejšie tlačidlom na prednej časti, spôsob prevedenia sa ale môže u niektorých výrobkov odlišovať), následne ju uzavrite a po dopade na hladinu sa sama automaticky otvorí, takže návnada prepadáva lákavo vodným stĺpcom. Následne ju prázdnu pritiahnete, ako jednoduché, že? Stretnúť sa môžete aj s otvorenou kŕmnou raketou, ktorá je opatrená otvormi v bočných častiach plášťa a obsah sa uvoľňuje pozvoľna. K naplneniu oboch typov rakiet môžete použiť prakticky ľubovoľné kŕmenie alebo zmes, pre otvorenú sú vhodnejšie kŕmne zmesi menej kompaktnej konzistencie.

 

Pre správne a dostatočne presné nahadzovanie či nastreľovanie návnad venujte pár desiatok minút tréningu s hlinenými alebo chlebovými guľôčkami niekde v ústraní, potom budú vaše návnady padať naozaj tam, kam ste si priali a kde tušíte ryby. Že tréning robí zo začiatočníkov majstrov, to platí aj v rybárčení!

 

Šikovné pomôcky

Pre dopravenie návnady na požadované miesto možno použiť aj cenovo ľahko dostupné a dobre fungujúce PVA vrecká, sieťky aj objemné pančuchy s rôznou veľkosťou očiek tkaniny, umožňujúce dopraviť na požadované miesto v dostatočnom množstve boilies, pelety, kŕmne zmesi alebo partikel s červami, proste to, čo bude ryby správne vábiť. Tieto materiály sa po chvíli (v závislosti od typu a často aj podľa teploty) vo vode rozpustia a tak sa nástraha aj návnada ocitnú prakticky na jednom mieste, pretože ich nahodíte súčasne. Jednoduché a navyše veľmi účinné! Možno použiť aj PVA šnúrky, z ktorých sa po chvíli boilies alebo pelety ľahko uvoľnia.

 

K drveniu nie sú vždy potrebné svaly

Ak viete ako na to, poradíte si ľahko aj bez vynaloženia väčšej námahy. Tvrdé zložky kŕmnych zmesí ľahko nadrvíte na kúsky v požadovanej veľkosti pomocou jednoduchej drvičky, ktorej ostré zuby si poradia aj s orieškami, peletkami, boilies či rôznymi semienkami a obilninami. Čerstvo zomleté súčasti kŕmnej zmesi sú veľmi aromatické a zvyšujú príťažlivosť návnady pre všetky druhy rýb!

 

Označiť si lovné miesto

Označiť lovné miesto je možné rôznymi spôsobmi, dbajte ale vždy na to, aby ste dodržali platné predpisy (všade to isté neplatí, podotýkame!). A súčasne nesťažovali rybolov kolegom v okolí. Tyčové bójky sú praktickou pomôckou na označenie kŕmneho miesta pre neskorší lov a povolené v súčasnej dobe hocikde, ale aj tak sa radšej uistite, že to je povolené aj tam, kde chcete loviť. Väčšinou sú skladacie, zakúpite ich aj s praktickým obalom a do hornej časti možno väčšinou vložiť aj chemické svetlo pre večerné a nočné lovenie.

 

Dôležitý je dokonale hladký povrch, aby nedošlo k prípadnému nežiaducemu zachyteniu vlasca alebo šnúry. Pre označenie kŕmeného miesta sa používajú aj takzvané markery, ktoré pripomínajú na prvý pohľad robustnejšie plaváky. Na dne ich drží záťaž, nastavená na zodpovedajúcu hĺbku. Pre umiestnenie týchto značiek sa najčastejšie používa rybárska loďka, poslúži nám dobre k sondovaniu charakteru dna a hĺbky, ak nemáme k dispozícii sonar alebo echolot. Bójky aj markery bývajú vyrobené z ľahšieho materiálu než voda, aby nedošlo k ich nechcenému utopeniu.




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej