Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať olovenú záťaž alebo brok?

Olovo je ťažké a pomerne mäkké, takže ako by bolo priamo predurčené k zaťaženiu rybárskej zostavy. Ľahko sa z neho tiež odlievajú najrôznejšie tvary a veľkosti záťaží, ktoré rybári potrebujú pre ďaleké nahodenie, udržanie nástrahy na požadovanom mieste, vyváženie plaváku a podobne. Menšie stláčacie krokety z mäkkého olova ľahko upevníte, bez toho aby ste sa museli obávať poškodenia alebo oslabenia vlasca, často poslúžia aj ako pohotovostné zarážky.

 

Na konci zostavy

umiestnená olovená záťaž sa nazýva najčastejšie koncové olovo. Môže byť guľovitého tvaru alebo slzy, do prúdnejších vôd sa skôr používajú olovené záťaže ploché, ktoré nemajú tendenciu kotúľať sa ťahom prúdu po dne a zotrvajú na mieste, kam sme ich nahodili. Pre upevnenie týchto záťaží na koniec vlasca alebo šnúry slúži očko na konci záťaže, lepším riešením je ale obratlík alebo zapínacia karabínka s obratlíkom.

 

Obratlík zabráni totiž krúteniu vlasca či šnúry a karabínka urýchli a uľahčí manipuláciu s nástrahou, čo oceníme najmä za šera alebo v mrazivom počasí. Olovo svojou sivou farbou nepôsobí na väčšine podkladov rušivo, v ponuke sa objavujú ale aj farbené záťaže. Ak nechceme riskovať odtrhnutie celej zostavy, môžeme koncovú záťaž upevniť na slabší nadväzec, v prípade "nedobytnej" prekážky stratíme len kúsok náväzca a koncovú záťaž. Pomerne veľkú obľubu medzi rybármi majú aj odopínateľné záťaže v tvare pyramídy. Na koncovú záťaž môžeme natlačiť aj kŕmnu zmes a súčasne tak vnadiť, niektoré záťaže majú kvôli tomu špeciálne zárezy, aby krmivo dobre držalo a prečkalo nahodenie. Aj mnohé kŕmidlá najrôznejších typov sú vyrábané rovno v kombinácii so záťažou, potom už teda žiadnu ďalšiu záťaž do montáže pridávať nemusíme.

 

Záťaž s dierkou alebo s trubičkou

funguje ako priebežná, to znamená, že sa môže pohybovať na vlasci alebo šnúre. Jej pohyb je spravidla obmedzený jednou alebo niekedy dvoma zarážkami, ktoré vymedzujú možnosť priechodu kmeňového vlasca. Vďaka tomu sa zarážka nedostane až do tesnej blízkosti nástrahy, kde by mohla pôsobiť rušivo. Trubička z plastu (občas pomerne dlhá) slúži predovšetkým pre ľahký priechod a bráni zamotaniu vlasca alebo šnúry okolo záťaže najmä pri nahadzovaní.

 

Priebežné olovené záťaže zase bývajú najčastejšie vajcovitého tvaru, ak sú určené pre lov v stojatých vodách, do prúdu sa používajú sploštené typy. Vybrať správnu hmotnosť a tvar záťaže nie je problém, radšej však nikdy prút nepreťažujte, ak o ňom nepoznáme presný údaj o odporúčanej hmotnosti nástrahy a záťaže. S príliš ľahkou záťažou dlhých hodov nedocielite, s predimenzovanou potom hrozí poškodenie prútu v spojkách alebo strata horného dielu. A so zbytočne veľkou záťažou rovnako jemným prútikom ďalej nedohodíte, každé náčinie je jednoducho potreba správne vyladiť a vyvážiť.

Pre bočnú montáž sa používajú záťaže typu koncového olova, avšak sú buď navlečené za očko a potom fungujú ako priebežné olovo, alebo po upevnení na záves z vlasca či šnúry sa môžu pohybovať vo vymedzenom rozsahu. Možné je aj upevnenie bočnej záťaže napevno, záves potom pripevníme do obratlíka s bočným očkom, ktorý je pre takúto montáž najvhodnejšou voľbou. Proti zamotaniu bočnej záťaže sa niekedy používajú aj takzvané "prevleky" alebo návleky, ktoré sú zhotovené z plastu rôznej farby. Podľa rybárskeho miesta vyberieme ten najvhodnejší. Prevleky sa nasadia na kmeňový vlasec a svojim tvarom zabezpečia, že sa zamotania nemusíme obávať.

U niektorých plochých záťaží sa môžete stretnúť s nezvyklou povrchovou úpravou plochých stien, sú upravené tak, aby podržali a pozvoľna uvoľňovali aromatické a pre ryby príťažlivé látky, takzvané dipy. Tieto záťaže nachádzajú využitie najmä v stojatých a pomaly tečúcich vodách.

 

Aby sa vlasec nekrútil

 

pri vláčení, sa používajú v kombinácii s obratlíkom špeciálne excentrické záťaže. V núdzi ich môžeme nahradiť aj menším koncovým olovom, ktoré zavesíme do očka karabínky. Podobným spôsobom bránia krúteniu zostavy aj špeciálne záťažové hlavy, používané najmä pri morskom rybolove pre vertikálne vláčenie.

 

Broky malé i väčšie

 

nájdete spravidla v celej sade, k ich zhotoveniu je použité čo najmäkšie olovo, aby pri stlačení nedošlo k oslabeniu vlasca. Sú v tvare guľôčok alebo zrniek, približne do polovice narezané a práve tento zárez slúži na nasadenie na vlasec, nasleduje zatlačenie a jeden komponent záťaže je upevnený. S trochou opatrnosti ich môžeme opäť zložiť alebo vymeniť za iné, aby sme dosiahli optimálne vyváženie plaváku.

 

Veľkosť, počet a rozmiestnenie brokov na hladine je nutné prispôsobiť podmienkam i druhu cieľovej ryby. Pre upevnenie brokov na náväzec je najvhodnejšie použiť špeciálne kliešte, ktoré sú uspôsobené aj k ich prípadnému uvoľneniu a vybratiu. Škatuľky obsahujú väčšinou rôzne veľkosti záťažových brokov, ktoré sú označené údajom o hmotnosti. A pretože údaj o odporúčanom zaťažení nájdete na každom poriadnom plaváku, hneď viete celkom dobre, koľko ich bude potrebné. Špecialisti plavačkári ich používajú v kombinácii s kroketami podlhovastej záťaže, ktorým sa hovorí torpily.

 

Aby vlasec ležal na dne

k tomu sa používa trochu nezvyčajne pôsobiaca záťaž, ktorú zoženiete pod označením backlead. Inak sa môžete tiež stretnúť s označením "zadná záťaž", spoznáte ju podľa rozopínajúcej spony pre upevnenie. Po nahodení necháte backlead skĺznuť kúsok pred špičku prútu na dno a vlasec vypnete, tým docielite toho, že povedie pekne pri dne a nebude dochádzať ani k nežiaducim a mätúcim prejazdom.

 

Šikovná pomôcka, ktorú využijeme najmä tam, kde je dno pomerne rovné. Môže byť pochopiteľne aj svahovité, ale bez veľkých zlomov a prírodných prekážok. Inak by mohlo pri vypnutí vlasca (alebo šnúry) dôjsť k zachyteniu a po zábere by nastali problémy. Taktiež h veľmi oceníte pri uložení vlascov na dno pri používaní motorov aby sa vám vlasec nezamotal do vrtule. Vyslobodzovanie backleadu nebýva problém, len vyberajme záťaž s kvalitným prevedením upevňovacej spony.

 

Vyzerá ako tuhá plastelína

a pritom je to špeciálne plastické olovo, ktoré si získalo jednoduchým použitím a zaujímavými výsledkami obľubu u mnohých rybárov. Pre použitie stačí kúsok odlúpnuť, pošúchať v ruke a natlačiť na vlasec, na šnúre potom drží ešte oveľa lepšie vďaka štruktúre povrchu. Ak potrebujete, aby šnúra klesla dole a nevznášala sa niekde nad dnom, stačí ju pretiahnuť kúskom plastického olova.

 

Drobné čiastočky olova priľnú na šnúru, zvýši sa tak jej merná hustota, teda sa spoľahlivo potopí a "prilepí" ku dnu. Drobné kúsky môžeme použiť k citlivému dováženiu plaváka alebo k zvýšeniu hmotnosti zostavy pri snahe o naozaj ďaleký odhod. Drží dobre, ale pri hornom prudkom šklbnutí prútom predsa len problém môže vzniknúť. Potom teda siahnite po niektorej záťaži, ktoré sú spomenuté vyššie.




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej