Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Ako si vybrať pilker?

Lov na ťažké, rýchlo klesajúce nástrahy, známe ako Pilkre, je populárny predovšetkým pri morskom rybolove. Tieto nástrahy slúžia najmä pre vertikálne (zvislé) vláčenie v pomerne hlbokých miestach. Jeho použitie vyžaduje špeciálnu výbavu, čo je hlavne naozaj silný a tvrdý prút v kombinácii s robustným navijakom a pevnou šnúrou. Hodí sa pre lov z lode.

 

Agresívna morská voda

Ak máte skúsenosti s morským rybolovom, iste dobre viete, že morská voda je voči rybárskemu náčiniu značne agresívna a s tým treba počítať. Povrchová úprava, háčika alebo trojháčika, závesného obratlíka či karabínky musia byť vyrobené v antikoróznej úprave, inak odchádzajú veľmi rýchlo a následne hrozí strata vytúženého úlovku. Aj zvyšok náčinia musí byť určený pre lov na mori, v opačnom prípade dôjde alebo dochádza k nežiaducemu pôsobeniu slanej vody na prút a navijak. Po skončení lovu je vhodné všetko umyť sladkou vodou, pred dlhodobým uložením je to nevyhnutné a aj pri nástrahách, ktoré sú koncipované priamo pre morský rybolov.

 

Malé, väčšie i veľké

Okrem funkcie nástrahy, ktorá je vybavená háčikom alebo trojháčikom, prípadne ich kombináciou, slúži pilker aj ako záťaž, ktorá poslúži k rýchlemu dopraveniu nástrah ku dnu. Tie najmenšie pilkre vážia už okolo 20 gramov, využijete ich pri love na plytkých miestach, z brehu, prípadne sú vhodné aj pre sladkovodný rybolov vertikálnou prívlačou z člna či na zlomoch hrán. Dajú sa na ne loviť ostrieže či zubáče. Väčšie modely s hmotnosťou 80, 100 až do 500 g sú asi najčastejšie používané a vďaka štíhlemu tvaru (ktorý je pre pilker charakteristický) do hĺbky klesajú naozaj veľmi rýchlo. Ale ani to v niektorých situáciách nestačí, preto majú špecialisti vo svojej výbave aj "kusy železa", ktorých hmotnosť presahuje 1000 gramov a na hlbokých miestach so silnými spodnými prúdmi po nich bez zaváhania siahnu. Dá sa však zjednodušene povedať, že na hĺbky do 100m je možné použiť pilkre 100-200g, na väčšie hĺbky či na miesta so silnejšími prúdmi je nutné použiť 300g či dokonca 500 a viac gramové pilkre.

 

Samotná technika lovu s pilkerom nie je nijak náročná. Z loďky nebýva potrebné nahadzovať nikam ďaleko, pretože naša nástraha smeruje vždy smerom nadol. Stačí sa teda vyhnúť zamotaním vrtule alebo vesiel, ak nástrahu nahodíme len pár metrov od lode, bohato to stačí. Treba však dávať pozor na smer unášania lode prúdmi a teda nahadzovať tak, aby loď unášal prúd od pilkra preč. Pri tomto spôsobe lovu je možné chytať na miestach s hĺbkou 100m i ďaleko viac. Pri dopade rozvíri piesok a kal na dne, čo spolu s akustickým vnemom ryby na jej prítomnosť upozorní, veď mnohé zábery prichádzajú bezprostredne po dopade či prvom pridvihnutí pilkera. Nasleduje dvíhanie a opakované spúšťanie nástrahy na dno, o nejakom skutočnom zasekávaní sa na tú diaľku väčšinou ani veľmi hovoriť nedá, a tak to občas zistíme, až keď sa ryby snažia s pilkerom odísť niekam ďalej. Treba si dávať pozor na uviaznutie pilkra o dno a preto je dobré používať hĺbkomer na prúte (ukazuje počet metrov vlasca odvinutého z navijaka) a sledovať aktuálnu hĺbku na sonare.

 

Farba a tvar sú dôležité

Tvar pilkera nie je nijako zásadne definovaný, vždy ale ide o ťažkú nástrahu s oválnym alebo trojuholníkovým prierezom, na pohľad úzky a pretiahnutý tvar. Jeden koniec je osadený pevným háčikom alebo často tiež trojháčikom v úprave, ktorá dokáže vzdorovať slanej vode, háčik pre väčšiu atraktívnosť môže byť opatrený farebnou bužírkou, plastovou "plutvičkou" alebo strapčekom z vlny či peria. Povrch nástrahy býva hladký alebo s vyrazeným reliéfom šupín, väčšinou v kombinácii nápadných farieb. Kedže sa ťažké pilkre (200g a viac) používajú na veľké hĺbky, kde nie je toľko svetla ako na povrchu, tak často bývajú výrazne sfarbené červenou či žltou farbou pre rýchlejšie upútanie pozornosti rýb.

 

Žiadny farebný variant nie je stopercentný, niekedy sa osvedčujú chrómované, inokedy bude úspešnejší kolega s červenožltou pruhovanou nástrahou, inokedy ryby preferujú čisto bielu alebo naopak úplne čiernu variantu. Je teda dobré byť pripravený a mať pri sebe radšej väčší výber nástrah, čo sa hmotnosti, veľkosti i farebného prevedenia týka. Holografické lamety a lákavá potlač sú ďalšie veľmi úspešné varianty povrchovej úpravy. Pilkery majú väčšinou odolný oceľový plášť, ktorý u nových nástrah býva vyleštený, nebojte sa ale ani matného vzhľadu alebo používaniu už trochu zašlých nástrah, každý deň to jednoducho býva iné. Než objavíte vzor, ​​na ktorý sa budú ryby vešať ako o závod, nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne vzory.

 

Viacero háčikov?

Háčik alebo trojháčik je upevnený odolným krúžkom, ktorého pevnosť radšej občas nezabudnite preverovať. Rovnako tak ostrie nesmie byť otupené alebo dokonca ohnuté - môže to spôsobiť stratu ryby. Hlavne hroty háčikov sa často tupia nárazmi o dno čo koraly, takže ich treba pomerne často kontrolovať. Karabínka s obratlíkom, ktorá slúži k ľahkému upevneniu nástrahy na šnúru, bráni krúteniu šnúry pri klesaní na dno. Pri vedení v prúdoch musí byť tiež veľmi odolná, v antikoróznej úprave pre slanú vodu a spoľahlivo funkčná.

 

Zaujímavým riešením je aj umiestnenie ďalšieho jednoháčiku s dlhým telíčkom v hornej časti pilkera, ktorý výrazne zvyšuje šancu na zaseknutie ryby pri útoku na nástrahu z bočnej strany. Drobnú nevýhodu toto riešenie však so sebou tiež prináša. Tento háčik sa totiž niekedy pri spúšťaní nástrahy ku dnu môže zamotať do šnúry a tak naruší správny chod nástrahy. Ak sa naučíte pri spúšťaní pilker ľahko kontrolovať za šnúru a udržiavať ju tak pri klesaní napnutú, vyhnete sa zachyteniu háčika takmer so stopercentnou istotou.

 

Prívesy

Pri love s pilkerom málokedy využívame len jednu nástrahu. Nad pilker upevníme niekoľko postranných náväzcov, na ktoré môžeme umiestniť imitácie chobotničiek, krabov, rybiek alebo úhorov, dráždidlá s bužírkou, pierkami alebo jednoducho napichnúť kúsky rybieho mäsa. Ak sa trafíte do kŕdľa tresiek či makrel, máte potom spoľahlivo o zábavu postarané! Filé z rybieho mäsa, kúsok kalmára alebo piesočný červ sú veľmi atraktívne nástrahy, ktoré môžete použiť aj na zvýšenie príťažlivosti pilkera, jeho chod príliš neovplyvní, získaná pachová stopa môže ale byť tým, čo nakoniec rybu k záberu vyprovokuje. Na pilker s koncovým jednoháčikom sú vhodné aj jigové "chvostíky", ktoré dráždivým pohybom vo vode spôsobia vibrácie, napodobňujúce pohyb zranenej alebo utekajúcej rybky, vydržia viac ako rybie filety a bývajú veľmi účinné.

 




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej