Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Partikel - sila vnadenia

Keď sa vrátim k môjmu začiatku, kedy som prvýkrát vyrazil k vode, tak som rozhodne nemal boilie pod háčikom. Na háčiku som mal vždy dve zrnká kukurice. Tá pre mňa bola top nástrahou. Postupom času, som si dokúpil prak, ktorým som si vždy nastrieľal kukuricu okolo montáže, čím som si rybu prilákal a tak to celé začalo. Kukurica bola nástraha, ktorej môžem poďakovať za nádherné ryby. Celé detstvo som odchytal na kukuricu, ale aj na iné druhy partiklu. O pár rokov neskôr prišiel čas, kedy som spoznal tie zázračné guličky tisícich farieb, chutí a aróm. Neveril som im, avšak kaprom som ich servíroval čím ďalej častejšie. Kukurica, hrach či fazuľa, išli bokom. Avšak každý pravý kaprár, by mal mať vždy kukuricu so sebou. Bez nej by som k vode snáď ani nešiel. Kapry vyhľadávam ako na stojatých, tak i tečúcich revíroch. Sú miesta, kde viem, že boilies funguje na jedničku, ale taktiež sú miesta, kde musím použiť kukuricu, či iný druh partiklu. Je však jasné a aj dokázané, že kapry aj tí kapitálny, sa radi rôznymi zrnami kŕmia. Najlepšie je to vidieť, keď vám zo zdolaného kapra, na podložke vyteká strávená kukurica s repkou, či iné častice rastlinného pôvodu. Z čoho je zrejmé, že aj keď v dnešnej dobe je top nástrahou boilies, kapry partikel milujú. Teda na neho môžeme kapry bez problémou chytať. Všimol som si, že je skupina kaprárov, ktorá partikel neuznáva. A to preto, že na partiklu sa údajne kŕmia menšie ryby. Je potrebné si uvedomiť, že na revíroch nie sú len kapitálne ryby, sú tam aj tie menšie. Takže ak sa rozhodneme použiť na zakŕmenie partikel, musíme počítať s tým, že sa budú kŕmiť všetky druhy bielej ryby vrátane tých menších. Potom je potrebné dať prípadne ako nástrahu väčší priemer, tým môžeme vyselektovať menšie jedince.

 

 

V tomto článku by som vám rád predstavil základné druhy najlepšie dostupných partiklov, ich úpravu či prípravu. Ako vlastne vzniklo slovo partikel a čo to znamená? Z anglického slovíčka, ktoré je veľmi obľúbenou súčasťou nielen kapráriny v Anglicku a tým je "Particle", čo v preklade do slovenčiny čiastočka, kúsoček či drobček. Keďže je pre mňa lov kaprov kľúčový, je potrebné ísť takzvane s dobou. Odoberám rôzne odborné časopisy a okrem iného mám prečítaných pár kníh s témou o love kaprov v Anglicku. Tam sa radí medzi partikel aj nakrájané boilies, či boilies vcelku, avšak menších rozmerov. Aj u nás si kaprári kŕmia svoje lovné miesta s boilies, avšak je to o dosť nákladnejšie, ako kŕmiť podstatne lacnejším a efektívnejším partiklom.

 

Partikel = plody rastlinného pôvodu: rôzne semená, zrná a fazuľa.

 

Pre lepší prehľad rozdelím partikel do dvoch väčších skupín. A to na partikel menší, ako sú napríklad ľanové semienka, zrniečka obilnín - jačmeň, ovos, pšenica, konopné semienka a ďalej im veľkostne podobné. Druhú skupinu tvorí partikel väčší - chytací, ktorý môžeme rovnako ako menšie použiť ako návnadu, ale aj ako nástrahu. Sem by som zaradil kukuricu, hrach, fazuľa, cícer, tigrý orech a ďalšie, čo sa týka veľkosti, podobné.

 

Pamätajte, že partikel musí byť vždy vopred namočený! Namáčanie, poprípade následné varenie má svoje opodstatnenie. Je potrebné myslieť na to, že ak by sme nijako návnadu neupravili, spôsobili by sme rybám nemalé zdravotné komplikácie, čo rozhodne nechceme. Doba namáčania sa líši podľa druhu daného partiklu. Po namáčaní je dôležité určité druhy partiklov povariť. Je nutné si tiež uvedomiť, že prehnaným varením zbavujeme partikel esencií a olejov. Preto odporúčam radšej, s ohľadom na čas, čo najdlhšie namáčať a minimálne variť.

 

Začneme teda partiklom menším, alebo tiež drobným. Najviac rozšírené sú:

 

Konopné semienko

 

 

Je to asi najlepší atraktor pre ryby, čo môže byť. Ak sa správne pripraví a tiež správne použije, môže priniesť naozaj obrovské výsledky, čo sa veľkosti a množstva chytených kaprov týka. Jedná sa o naozaj drobné semienka čiernej farby cca 2-3mm v priemere, pričom po povarení mierne napučia. Na konope je úžasné aj to, že priláka na kŕmne miesto viaceré druhy rýb. Hlavne potom okrem kaprov aj liene, ktoré si na konope radi pochutnávajú. Je veľa spôsobov, ako konopné semienko pripraviť, avšak už skôr som opozeral od anglických kaprárov spôsob, ktorým konopné semienko pripravujem niekoľko rokov aj ja a ktorý vám odporučím. Potrebné množstvo si nachystajte do vedra s vekom a zalejte studenou vodou tak, aby bolo všetko úplne ponorené a pridajte jednu plechovku kondenzovaného mlieka. Vedro uzavrite na jednu noc vekom. Druhý deň je potrebné presunúť obsah vedra vrátane vody s kondenzovaným mliekom do väčšieho hrnca tak, aby bolo opäť všetko ponorené. Je potrebné priviezť do varu, potom na miernom ohni variť 15 minút. Uvarené konopné semienko, vrátane nálevu vrátiť späť do vedra a uzavrieť vekom. Záverom nechať na pár hodín dusiť. Týmto spôsobom možno bez problému upraviť aj obilniny, tigrí orech, hrach, kukuricu a podobne.

 

Obilniny

 

Napríklad u nás hojne používaná pšenica, ale aj ostatné druhy obilnín môžete, ale nie je potrebné variť. Stačí nechať minimálne 12 hodín namočené. Nielen pšenica, má výborné absorpčné schopnosti. Pšenicu je možné osladiť prípadne dochutiť rôznymi aminoliquidmi, či arómami. Veľkým hitom je nechať pšenicu naklíčiť. Toho dosiahneme tým, že rozprestrieme zrniečka na vlhkú textíliu a necháme pár dní pracovať, kým zo zrniečok nezačnú vykukovať klíčky. Naklíčená pšenica, je pre kaprov neodolateľnú pochúťkou. Opäť je potrebné počítať s tým, že obilniny počas namáčania bobtnajú.

 

Ľanové semienka

 

 

Je veľmi podobné konopnému semienku, s tým rozdielom, že ľanové semienko je uvarené a pripravené na použitie rýchlejšie. Avšak počas varenia, sa zo semienok uvoľní vďaka vysokému obsahu lepku, lepkavá tekutina, ktorá nám z pôvodných semienok vytvorí jednotvárnu slizkú hmotu. Preto tento spôsob úpravy neodporúčam. Ak chcete použiť ľanové semienko ako partikel na zakŕmenie rybárskeho miesta, v tomto prípade stačí semienka ľanu namočiť do vlažnej vody a to na minimálne 8 hodín. Ak sa však chystáte nielen na lov kaprov na rieke, odporúčam ľanové semienko povariť, pretože vzniknutá slizká hmota perfektne funguje ako spojivo.

 

Repka

 

 

Verím, že nielen mnou, je najviac používaným druhom drobného partiklu, práve repka. Sú to malé, asi 2 mm čierne guľatá semienka, ktoré sú rovnako ako konope perfektným atraktorom, pretože aj semienka repky obsahujú oleje a esencie. Príprava repky nie je nijako náročná. Jeden z najčastejších spôsobov je zaliať požadované množstvo vopred nachystanej repky vo vedre vriacou vodou a nechať pár hodín oddýchnuť. Ale pozor, repka podstatne rýchlo a veľa napučí. Preto pol vedra naplniť repkou a zaliať, nech sa vám nerozuteče z vedra von. Ďalším variantom je, že môžeme repku nechať namočenú cez noc a na druhý deň nechať krátko prejsť varom. Opäť aj tu, rovnako ako u obilnín, je možné repku nechať naklíčiť, čím jej pridáme na atraktivite.

Z väčšieho, chytačkového partiklu sú najpoužívanejšie tieto druhy:

 

KUKURICA

 

 

Tieto zrná žlutozlatavej farby sú najlacnejším, najviac rozšíreným, dostupným a najefektívnejším partiklom medzi rybármi. Kukurica bola jednu dobu kritizovaná, prevažne v Anglicku, kde sa niektorí kaprári domnievali, že kukurica nemôže byť strávená rybami a nestrávené šupky spôsobujú zdravotné ťažkosti, ktoré môžu ryby aj zabiť. Toto všetko je pravda, avšak len v prípade, že kukuricu nijako neupravíme a nepovaríme. Kukurica je k dostaniu buď už pripravená na použitie buď v plechovke alebo v sáčikoch 1kg a 3kg alebo v suchom stave, tu sú ale zrná kukurice tvrdé ako kameň. Tu je veľmi dôležité namáčanie. Platí, čím dlhšie, tým lepšie. Minimálny čas na namáčanie je 36 hodín. Potom nasleduje varenie a to minimálne 45 minút. Najlepšie uvarená kukurica sa pozná tým, že zrno by malo ísť bez problémov rozotrieť medzi dvoma prstami. Ak sa vám stane, že sa kukurica rozvarí, vôbec nevadí, aj takto prevarená kukurica je stále použiteľná a navyše pre ryby bude rýchlejšie stráviteľná. Na kukurici je úžasné to, že sa dá, rovnako ako boilies, nastražiť pod háčik. Pri love rýb nad dnom, je možné použiť umelú plávajúcu kukuricu Magicorn v rôznych farebných variantoch alebo fosforeskujúcu. Tá nám nástrahu nadľahčí.

 

 

 

HRACH

 

Vlastnosti hrachu sú veľmi podobné ako u kukurice. Aj tu musíme myslieť na to, že musíme čo najdlhšie namáčať a to minimálne 24 hodín a potom variť aspoň 30 minút, pokiaľ nebude hrach mäkký. Rovnakým spôsobom je dôležité upraviť aj cícer či fazuľu. Cícer výborne absorbuje pachy, preto neodporúčam požívať na revíroch, kde dno tvorí bahno. Ak by sme hrach aj cícer neuvarili, rybám tým spôsobíme vážne zdravotné ťažkosti v oblasti tráviaceho traktu. U hrachu, musí byť počas varenia neustály dozor, aby sa z neho nestala kaša.

 

TIGRÝ ORECH

 

 

Je to plodina, ktorá aj keď jej názov hovorí o opaku, nemá s orechom nič spoločné. Jedná sa o drobnú hľuzu rastliny šachor jedlý, ktorá svoju hnedou farbou a vrásčitým povrchom pripomína zoschnutý lieskový orech. Predtým pestovaný v Egypte, je teraz hojne rozšírený v Španielsku. Je to výborná pochúťka pre kapry, dá sa povedať maškrta. V rybárskych predajniach sú tigrie orechy k dostaniu už pripravené na použitie v rôznych príchutiach. Suchý tigrý orech je veľmi tvrdý, preto je potrebné minimálne 24 hodín namáčať a potom minimálne 30 minút variť. Po zaliatí tigrieho orechu vodou odporúčam pridať ešte melasu. Až sa rozhodneme tigrie orechy variť, tak varte vo vode, v ktorej sme orechy máčali. Avšak aj po uvarení sú pre kapra horšie stráviteľné a preto je dôležité vnadiť v malej miere. Tigrí orech sa dá bez problémov použiť ako nástraha. Veľkou nevýhodou je vysoká cena tohto produktu.

 

Nemusíte sa báť experimentovať a rôzne druhy partiklu zmiešavať dokopy. Ak idem na kratšiu vychádzku, vždy si zamiešam minimálne kukuricu s repkou, pridám aminoliquid alebo melasu a celé to premiešam.

 

 

Ako som spomínal už na začiatku tohto článku, medzi partikel sa radí aj nakrájaný, či pomletý boilies a pelety. Ten je možné v drviči boilies nadrviť na prášok, ktorý potom možno použiť na zatraktívnenie partiklu rastlinného pôvodu. Veľkú obľubu si získavajú aj pelety, ktoré nám trh ponúka nespočetné množstvo. Pelety sa vyrábajú v rôznych priemeroch, vo variantoch s dierkou - (chytacie) alebo bez dierky - (vnadiace) a to v rôznych príchutiach. K dostaniu sú aj vopred nadipované pelety, väčšinou v kelímkoch. Pelety je možné zalievať rôznymi dipmi, či aminoloquidmi. To už je na fantázii každého z vás. Aj ja s peletami hojne vnadím. Požívam vnadiaci mix rôznych priemerov a mix boilie, kde priemery sú 15, 18 a 23mm. V chladných mesiacoch, keď je voda príliš studená, by som však pelety vynechal. Nefungujú tak dobre, ako v teplejšej vode. Pokiaľ máte vopred miesto nakŕmené, máte už aj nahodené udice, tak spôsobov, ako dopraviť partikel na kŕmne miesto je veľa. Čo sa hádzania týka, tak vynikajúcim pomocníkom sú výrobky z PVA, ako sú sáčky, pančuchy či šnúrky, tu používam ako náplň mini peletky rôznych príchutí Rapid Extreme 4mm. Ďalším v poslednej dobe obľúbeným spôsobom je SPOMB, čiže zakrmovacia raketa. Tá je k dostaniu v rôznych objemových veľkostiach. Ak máte k dispozícii čln, nie je nič jednoduchšie, než si so sebou vziať vedro s vopred pripravenou zmesou partiklov a pomocou zakrmovacej lopatky si miesto s presnosťou zakŕmiť.

 

V tomto článku som sa snažil priblížiť najpoužívanejšie typy partiklov, čo nám trh v dnešnej dobe, dá sa povedať, za bagateľ ponúka a čo by tým, ktorí partikel nepoužívajú či len občas prinieslo viac rýb a to aj tých kapitálnych. Veľa šťastia pri vode.

 

Za Mivardi team

 

Kuba Ullmann




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej