Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
Eshop zľava: 10% na všetko

Nákupom v eshope získate zľavu 10% na celý nákup oproti nákupu v kamennej predajni.


Zľava bude započítana v košíku na celú sumu nákupu.

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

NOVINKY

Výber vhodných lokalít a lokalizovanie rýb

         Zima a skorá jar je čas na bilancovanie, porovnávanie a zamýšľanie sa nad tým, čím bola táto sezóna lepšia alebo horšia. Premýšľame, čo by sme mohli v nadchádzajúcej sezóne spraviť lepšie a v čom sme v predošlej spravili chyby. Skrátka, čas vhodný na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili na nadchádzajúcu sezónu. V minulosti som tento čas využíval zháňaním všetkých veci potrebných na lov. Dnes sú však obchody doslova preplnené tovarom a v podstate nemá význam, aby som sa v tejto oblasti nejako zvlášť pripravoval na sezónu. Tento čas teraz využívam trochu inak a to hľadaním nových lokalít a miest na lov.    V podstate sú tri faktory , ktoré ovplyvňujú to, či bude vaša výprava úspešná alebo nie. Ak chcete loviť kapitálne ryby, budete potrebovať dobrú nástrahu . O tejto problematike sa píše a diskutuje pomerne veľa. Ja si myslím, že ak siahneme po návnadách od akéhokoľvek renomovaného výrobcu, dostane sa nám do rúk kvalitná nástraha, s ktorou dokážeme odchytať skoro každú situáciu. Či už sa jedná o hotové návnady alebo si vyrobíte návnadu sami z komponentov, som pevne presvedčený, že úspech sa dostaví. Samozrejme za predpokladu, že dokonale zvládnete ďalšie dva kroky. Ďalšia a druhá v poradí podľa dôležitosti, akú im ja prikladám je koncová udica, teda prezentácia nástrahy. Môžete mať tú najlepšiu nástrahu na svete, ale ak nie je nastražená na správnej udici, budú vaše výsledky len priemerné. Rozdiel medzi zlou, dobrou a perfektnou udicou je v tom či sa vám podarí chytiť jedného, troch alebo povedzme šiestich kaprov za deň. Takže ani tento fakt nesmiete podceňovať. Čo je však podľa mňa najdôležitejšie je, že budete musieť navštevovať lokalitu , v ktorej sa ryby ktoré chcete loviť nachádzajú a tiež ich budete musieť správne lokalizovať ryby za podmienok, ktoré sú momentálne na danej lokalite. Ak zoberiete do úvahy ako vzrástol tlak na naše lokality za posledné roky musí vám byť jasné, že práve dokonalá lokalizácia bude rozhodujúca pre konečný úspech. Aj v našich pomerne vychytaných vodách sa dá chytiť povedzme 50 rýb za týždeň, avšak iba vtedy, ak budete ryby loviť na tom správnom mieste. No ale pekne poporiadku.
 
Výber lokality
 
vyber_lokalit01vyber_lokalit02Každý z nás má o rybačke trochu inú predstavu, a každého z nás láka niečo iné. Niekto si chce dobre zachytať, aj keď bude loviť menšie ryby a veľké uloví len výnimočne. Iný sa snaží uloviť práve tie väčšie. Niekto chce byť na rybách sám, inému spoločnosť iných rybárov nevadí. Prvým predpokladom pre to, aby ste strávili rybačku podľa svojich predstáv je výber vhodnej lokality. Nielen moje skúsenosti, ale aj ostatných rybárov ukazujú, že kapry sa dajú nachytať skoro všade ale, nie v každej lokalite sa skrývajú veľkí kapry a naopak nie v každej je ich dostatok na to, aby ste si dobre zachytali. Osobne veľmi rád lovím na plytkých rašeliniskách. Ulovil som na nich niekoľko kaprov približujúcich sa metrovej hranici, ale ani jeden z nich nemal viac ako 10kg (obr. 1). Sú však aj lokality kde kapry prekračujú 10kg hranicu už pri 70cm.(obr.2) To aké ryby sa nachádzajú v danej lokalite záleží na viacerých faktoroch. Pokúsim sa vám teda dať niekoľko rád ako postupujem pri výbere lokality ja:
  • Vek . Asi prvý predpoklad preto, aby sa nachádzali vo vami vytipovanej lokalite veľké ryby je jej vek. Ryby rastú po celý svoj život, takže čím je lokalita staršia, tým je väčší predpoklad, že sa v nej budú nachádzať veľké ryby. Je len málo pravdepodobné ( ale nie nemožné ), ak v 10-15 rokov starej lokalite chytíte 15-20kg kapra, pokiaľ tam nebol nasadený. Ale to, že je lokalita stará vždy neznamená, že v nej musia nachádzať veľké ryby. Musím povedať, že som sa stretol aj so starými lokalitami, povedzme 40-ročnými, kde sa chytajú len výnimočne kusy nad 10 kg. Je to spôsobené úživnostou danej lokality.
  • Rozloha lokality . Osobne si myslím, že čím väčšia tým lepšie. Podľa môjho názoru sa veľká, povedzme niekoľko sto alebo tisíc hektárová voda nedá prakticky vychytať. Veľká lokalita sa aj veľa zarybňuje, teda by sa mala a aj keď sa značná časť tejto násady vychytá, je vždy pravdepodobnejšie, že ich prežije viac ako v malej lokalite. Staršie a väčšie kusy sa na týchto lokalitách, ale nielen na nich správajú pomerne opatrne a uloviť ich nie je také jednoduché. Keď je takáto lokalita navyše ešte aj stará, je nám všetkým jasné, že skrýva naozaj krásne kusy a pomerne veľké množstvo.
  • Úživnosť . Veľké lokality skrývajú veľké ryby, ale stretol som sa aj s pravým opakom. Lokalita o rozlohe asi 3 ha a veku niečo cez 10 rokov skrývala viac ako 20kg jedince a boli tam nasadené ako 2kg. Jazero bolo pod minimálnym tlakom takže ryby vyrástli do takýchto nádherných rozmerov len vďaka prirodzenej potrave. Takže nie len rozloha a vek lokality hrá rolu ale hlavne výživnosť lokality. Ak sa v danej lokalite vyskytuje v hojnom počte patentka, škeble a pod. je veľký predpoklad, že sa tam budú nachádzať naozaj pekné zdravé ryby. Rybársky tlak spôsobí, že sa do vody vhodí veľké množstvo potravy, čo má za následok, že ryby priberajú rýchlejšie, ale som presvedčený o tom, že bez prirodzenej potravy by rast rýb nebol taký ako s ňou.
  • Rybia osádka. Keďže chcete stráviť rybačku podľa svojich predstáv treba aj výber lokality tomu prispôsobiť. Pri rozhodovaní či sa danej lokalite budete venovať alebo nie by ste mali brať v ohľad aj na to, koľko rýb a akých sa v lokalite nachádza. Tieto informácie získate asi najlepšie od miestnych rybárov. Ak sa tam kapry často nechytajú neznamená to, že sa tam nenachádzajú. Určite tam nejaký kapry sú, ale uloviť ich nie je jednoduché. Je to spôsobené tým, ak je v jazere málo rýb správajú sa veľmi opatrne. Keďže medzi nimi nevládne taká potravinová konkurencia majú na všetko viac času. Bude vám trvať podstatne dlhšie kým zistíte, čo je v danej lokalite najúčinnejšie. Vaše úlovky nebudú tak časté ako na vodách, kde je rýb podstatne viac. Na takéto lokality budete potrebovať naozaj dosť času a hlavne trpezlivosti. Odmenou vám však môžu byť naozaj nádherné ryby. Ak je rýb v jazere málo a to je dostatočne úživné, ryby majú až nadbytok potravy, takže dorastajú do naozaj kapitálnych rozmerov. Ak ale nepatríte k trpezlivým, tak sa týmto vodám radšej vyhnite. Potom hľadajte lokalitu kde sú úlovky veľkých rýb častejšie. Pomôcť vám pri tom môžu rybárske časopisy alebo aj internet. V médiách sa stále viac hovorí o revíroch ktoré sú veľmi dobre zarybnené. Uloviť veľké ryby na takýchto vodách je podstatne jednoduchšie. Hovorím jednoduchšie nie však jednoduché. Aj na takýchto vodách sú ryby len ryby zo svojimi náladami a vrtochmi. Pre ulovenie ryby v takomto revíry musíte taktiež vynaložiť určité úsilie. Ale šanca pre ulovenie ryby je podstatne vyššia práve preto že je rýb v jazere podstatne viac.

Získať tieto informácie nie je niekedy jednoduché, ale ak sa vám to podarí ušetríte si tým veľa času. Všetky tieto informácie sa samozrejme dajú získať aj pri vode, postupným pozorovaním a skúšaním to však môže niekedy trvať naozaj dlho. Nuž ale aj o tom to je. Máme za sebou výber lokality pred nami je výber lovného miesta.

Výber lovného miesta.

Pri výbere lovného miesta je podľa mňa najdôležitejšie brať v ohľad rybársky tlak, ktorý je na lokalitu vyvíjaný. Myslím si, že v minulosti bolo viac menej jedno, kde ste ryby lovili. Ryby neboli tak skúsené, rybári lovili v drvivej väčšine na „dohod" a niekedy vyber_lokalit03stačilo, ak ste vyviezli niekoľko desiatok metrov za nich. Postupom času sa však tlak na vody zvyšoval, stále viac rybárov vyváža na naozaj veľké vzdialenosti a tým pádom aj ryby začínajú byť stále opatrnejšie a skúsenejšie. V podstate je už len málo miest, kde nie sú ryby vyrušované. Preto je potrebné, aby váš výber bol čo najlepší. Pre mňa je teda pri výbere miesta dôležité hlavne spomínaný rybársky tlak a na veľkých vodách aj vietor . Na základe týchto dvoch faktorov sa snažím nájsť miesto, kde by sa kapry mohli zdržovať. Ako úplne prvé sa snažím zistiť, v ktorej časti jazera loví najviac rybárov. Najčastejšie sa snažím ísť od nich čo najdalej. Nie len preto, že som na rybách najradšej sám ale hlavne preto, že je tam väčší kľud. Ak nájdem takúto časť jazera snažím sa tam nájsť nejaké miesto, ktoré je pre ryby niečím zaujímavé. Či už pre spomenutý kľud alebo je tam zdroj potravy skrátka niečím. Ďalšia vec je že sa toto miesto musí nachádzať na náveternej strane. Teda ak je vietor stály nie premenlivý. Vietor je dôležitý v podstate iba u väčších vôd. Na malé vody má vietor minimálny vplyv. Pri dlhodobom vetri sa voda premiešava a prekysličuje. Keďže ryby potrebujú kyslík k životu rastie aj aktivita rýb, čím ho je vo vode viac.Je veľa lokalít a na každej k výberu pristupujem trochu inak ale vždy berie v ohľad tieto dva základne faktory. Poviem vám teda pár slov o mojich skúsenostiach pri výbere miesta na nich.

  • Štrkoviská. Štrkoviská v podstate vznikli ťažením štrku. Ich hĺbka sa odvíja od toho, aký bager tento štrk ťažil, takže sa na Slovensku môžete stretnúť s lokalitami s maximálnou hĺbkou do 5 ďalej okolo 13 metrov, ale aj s vodami s hĺbkou do 40 metrov. 40 metrov znie hrozivo, ale aj na takýchto vodách žijú ryby a dajú sa uloviť takže sa ich netrebavyber_lokalit04 báť. Na štrkoviskách je prevažne veľmi dobrou voľbou chytanie na laviciach, ktoré bývajú často pokryté množstvom škeblí. Tieto miesta kapry navštevujú práve kvôli nim, často krát je to ich obľúbený zdroj potravy. Na týchto lokalitách je neodmysliteľnou súčasťou vašej výbavy sonar. Ak ho nemáte je veľmi únavne takéto miesta nájsť. Kľudne postačí nejaký lacný „merač hĺbky", samozrejme kvalitnejším sonarom miesto ľahšie preskúmate. Ale ide to aj bez sonaru, avšak merať hĺbku sondovacím plavákom meter po metri je fakt otrava. Ak sa vám podarí takéto miesto nájsť, snažte sa ho preskúmať čo najpodrobnejšie. Snažte sa zistiť tvar a hlavne smer klesania a kde prudko klesá plytčina. Tie klesania sú dôležité hlavne preto, aby ste vedeli, kde asi končí vaša návnada. Ak je klesanie moc prudké vaše návnady skončia na úpätí tejto plytčiny. Samozrejme, o tom či je to škoda alebo nie sa tiež dá diskutovať. Existuje totiž viac názorov kde presne na plytčine loviť teda umiestňovať udice. Sú názory že úplne na vrchole, iný zase tvrdia, že úplne dole. Ja osobne sa neprikláňam k ani jednému s týchto názorov, vždy sa snažím spraviť si úsudok na tej ktorej lokalite. V kaprárine sa snažím hľadať vždy logické vysvetlenia toho čo sa práve deje a to preto aby som bol vždy pripravený ak príde podobná situácia. Ale nech som hodnotil tieto situácie akokoľvek nikdy mi to nesedelo. Zažil som aj to že ryby brali zo stredu aj vrcholu aj zo spodku plytčiny a bolo to na jednej lokalite a skoro vždy za inej situácie. Skrátka ryby brali raz tam inokedy zase tam. Takže je dobré, ak pri každej novej návšteve tohto miesta skúsite loviť v rôznych hĺbkach. Na začiatku so hovoril, že sú štrkoviská s rôznou hĺbkou. Ak je jazero plytšie, bývajú na ňom aj vodné rastliny. Zvyčajne sa nachádzajú blízko pri brehu alebo plytkých partiách a to sú aj spomínané plytčiny. V týchto rastlinách sa ryby cítia bezpečne a nachádza sa v nich aj dosť potravy - slimáci a pod. takže sa oplatí vyskúšať aj lov v ich bezprostrednej blízkosti. Ak sa rastliny sa nachádzajú pri brehu vyvarujte sa zbytočnému chodeniu popri brehu. Na štrkoviskách, ktoré sú extrémne hlboké ako na obrázku sa nebojte loviť ani v hĺbkach presahujúcich 20 m hranicu. U takýchto lokalít postupujte podobne ako u plytkých z jediným rozdielom že plytčina znamená 20m.
  • Bahenné vody. Každý z nás už takúto lokalitu asi navštívil. Poznáte to, stredom údolia tečie potok, takže stačí pozbierať úrodu s polí, postaviť priehradné teleso a UN je na svete. Takýchto nádrží je u nás pomerne veľa, ich výhodou je, že ak boli postavené na úrodnej pôde je predpoklad, že sa tam perfektne množí patentka, čo je asi najlepší zdroj potravy pre kaprov takže takéto lokality často skrývajú prekrásne ryby. V žiadnom prípade ich netreba zatracovať. Výber miesta na takejto lokalite ovplyvňuje do značnej miery vek vody. Teda vlastne je podstatne ako sa čas na vode podpísal. Môže sa tu nachádzať ešte staré koryto ale aj nemusí taktiež staré kríky alebo stromy už môže byť úplné rozpadnuté. V prvom rade sa teda snažím nájsť staré koryto. Môže sa stať, že pôvodný potok alebo riečku na ktorej bola nádrž postavená lemovali stromy alebo kríky(1). Ak to tak bolo mohlo sa stať že pri stavbe priehrady neodstránili celkom a zostali tam kúsky stromov alebo kríkov. Takéto miesta sa snažím prechýtať v prvom rade. Ak vyber_lokalit05takéto miesta nenájdete pokúste sa loviť v starom koryte (2), ale môže sa stať že už ani to tam nebude. Je to spôsobené tím že ak na priehrade nie je dostatočný prietok čas spraví svoje a postupne koryto zanesie bahnom. V takom prípade hľadajte vo vode „niečo". Niečo čo by mohlo slúžiť rybám ako úkryt(5). Môžu to byť zbytky kríkov veľké kamene staré stromy skrátka „niečo". Ak sa lokalite nachádzajú vodné rastliny skúste ryby loviť ich bezprostrednej blízkosti (3). Môže sa staj aj to že na vašej lokalite sa nenachádza nič čo som doteraz spomínal. V takom prípade sa pokúste hľadať nejakú terénnu nerovnosť. Aj malý rozdiel v hĺbke môže priniesť úspech. Pokiaľ je vaša lokalita skutočne „vaňa" s rovnakým dnom bez rastlín a prekážok, je ešte jedna možnosť a to nájsť nejaké miesta s tvrdším dnom. Tieto miesta sú na vodách s rovnakým dnom často veľmi produktívne. Ide však o to že sa veľmi ťažko hľadajú. V podstate sú to hodiny strávené v člne a sústavné pretukávanie dna. Pozorovanie je v tomto prípade tiež veľmi potrebné. Často vám môže ušetriť veľa spomínaného času v člne. Často sú to bublinky, zvírenie hladiny alebo vyskakovanie rýb. Ak takéto javy budete pozorovať častejšie na jedom mieste skúste to tam. Ďalšia veľmi podstatná vec na takejto vode je vietor. Náveterná strana jazera býva vždy lepšia. Ak sa jedná o lokalitu s menším tlakom a máte dostatok času, zvoľte si miesto v nejakej kľudnejšej časti kde čas od času vidíte ryby a začnite ich kŕmiť. Ryby za krátky čas zistia, že sa tam nachádza zdroj potravy a začnú toto miesto navštevovať pravidelne.
  • Vody silne zarastené vodnými rastlinami patria u rybárov medzi najmenej obľúbené. A povedzme si úprimne, že u menej obľúbených vôd sa aj menej zarybňuje. Práve menší záujem rybárov mohol spôsobiť, že ryby mali dosť času dorásť a preto tieto vody mnohokrát skrývajú nádherné ryby. Ak je v lokalite menej rýb, každej z nich sa ujde viac potravy. Avšak, nemusí to byť vždy pravda, osobne poznám niekoľko takýchto vôd a tam to platí na vašej to však nemusí byť pravda. No ale či už je na vašej lokalite veľa rýb alebo menej voľba miesta na týchto lokalitách nebýva veľmi náročná. U takejto lokality si treba v prvom rade zistiť, do akej mieri je zarastená. Ak je voda zarastená len z časti, skúste v prvom rade ryby hľadať na jeho okraji. Ak je zarastená viac a nachádzajú sa tam v podstate len oká treba to skúsiť v nich. Všetky oká vo vodnom rastlinstve vyzerajú rovnako alebo teda veľmi podobne takže pri rozhodovaní ktoré je to pravé vám pomôže opäť pozorovanie. Treba si všímať pohyb vodného rastlinstva a bublinky. Pokiaľ sa už rozhodnete pre určité miesto, dôkladne si zistite, aká hustá vegetácia tam je a hlavne na dne kvôli tomu, aby ste zvolili správnu koncovú udicu a nástrahu prekladali tak aby ju ryby našli. Toto je asi najdôležitejšia časť lovu na zarastených vodách. Ak budete používať nevhodnú udicu môže vám zapadnúť do rastlín a vše snaženie je zbytočné. U silne zarastených vôd býva lokalizácia rýb otázkou šťastia, ale ak ich nájdete a zistíte ako ich úspešne loviť, budete určite odmenení krásnymi rybami.
  • Vody s veľkým množstvom prekážok sú často zatopené ramená riek, o ktorých ani netušíme čo skrývajú. Vyhľadávanie rýb na takýchto vodách je tiež pomerne jednoduché. Prevažne platí, že ryby nájdete v najväčšej spleti konárov a stromov. Práve tu je najlepšie vidieť to, čo som hovoril, že ryby vyhľadávajú kľudné miesta, kde na nich ľudia nedosiahnu. Pri voľbe miesta je potrebné zvážiť, aký tlak je na vodu vyvíjaný. Ak je malý ryby, ulovíte aj mimo týchto prekážok alebo tesne na ich okraji, ale ak je tlak veľký je ryby sa budú pravdepodobne zdržovať spomínanej najväčšej spleti konárov, kde sa cítia bezpečne. Opäť dobrým pomocníkom bude pozorovanie. Tam, kde sa ryby ukazujú aj cez deň, bude asi najlepšie miesto aj na ich lov. Ak ste sa pre určité miesto rozhodli, presvedčte sa, či budete schopní zdolávať ryby, ktoré vám zaberú. Nepreceňujte svoje schopnosti a nelovte na miestach, z ktorých nebudete schopní ryby vytiahnuť. Vaša rybačka by sa mohla zmeniť na bezcieľne trápenie rýb. Preto voľte radšej miesto, kde je menej prekážok, aby ste ich mohli bez problémov zdolávať. Aj keď budete mať menej záberov, vytiahnete v podstate viac rýb, ako keby ste lovili v tej najväčšej spleti konárov a v podstate budete úspešnejší.
  • Veľké VN sa stavajú väčšinou na veľkých vodných tokoch sú s nimi spojené a preto je veľký predpoklad že skrývajú nádherné ryby, aj keď ich vek nie je vysoký. Keďže sa jedná o väčšie lokality, dobrých miest tu býva dosť. Avšak ktoré z nich zvoliť? V prvom rade by som skúšal loviť na hrane starého koryta. Výhoda u veľkých priehrad je, že sa koryto nezanáša aj v podstate v nezmenenom stave. Ryby sa v ňom cítia ako doma. Lov na týchto miestach býva najefektívnejší. Ak je staré koryto mimo vášho dosahu, hľadajte nejaké úkryty podobne ako som to už opisoval. Zatopené stromy a kríky, vodné rastlinstvo. Skrátka niečo, kde sa ryby bezpečne cítia. Ak nenájdete žiadne takéto miesta, ďalšia z možností hľadať nejaký zlom alebo nejakú nerovnosť. Povedzme že hĺbka pozvoľné klesá od brehu a zrazu začne prudko klesať. Takéto hrany sú tiež veľmi zaujímavé. Sú často pokryte množstvom škeblí ktorými sa kapry veľmi radi kŕmia. Prechytávajte ich podobne ako lavice na štrkoviskách v rôznych hĺbkach. Veľké priehrady ponúkajú naozaj veľa možností a prísť na to ktorá je tá naj je niekedy otázka aj šťastia ale prevažne to chce skúšať a skúšať. Čo vám môže zabrať aj pomerne veľa času ale jednoducho bez toho to nejde. Na týchto vodách je v letnom období pomerne veľa dovolenkárov. Vtedy je často najlepšie miesto to čo je naďalej od nich.
  • A na koniec nám zostali rieky . Na rieke je podľa mňa výber dobrého miesta najdôležitejší faktor pre úspech. Úspech každej výpravy je založený na tom, že chytáte na dobrom mieste s dobrou nástrahou. Snažíte sa ryby kŕmiť a tým ich udržať na mieste alebo aspoň presvedčiť, aby sa na toto miesto pravidelne vracali. A práve tu je zásadný rozdiel medzi riekou a hocijakou stojatou vodou. Na stojatej vode si udicu nahodíte alebo vyveziete na určité miesto, či už zlé alebo dobré a je tam až dovtedy, pokiaľ ju nevytiahnete. Avšak na rieke to tak nemusí byť, ak si na rieke zvolíte nevhodné miesto prúd môže vaše udice aj návnady odniesť niekam, kde ich vôbec nechcete mať. Preto pre mňa jedinou prioritou pri výbere lovného miesta na rieke je to, aby som tam dokázal loviť a vnadiť za všetkých okolností. Mám teda na mysli pokles a vzostup hladiny a tým spojené zosilnenie prúdu. Skrátka hľadajte niečo, kde sa prúd značne spomaľuje napr. potopené stromy, rôzne nerovnosti atd.. Na nákrese som ukázal pár takpovediac učebnicových príkladov. Vaše miesto nemusí vyzerať presne tak isto ale podstata je v spomínanom udržaní krmiva na lovnom mieste. vyber_lokalit06 Ak takéto miesta nájdete, treba ich začať prekrmovať a výsledok sa rýchlo dostaví. Na nákrese môžete Na Slovensku sa nachádza veľa riek a riečok a každá z nich má trochu inú tvár. To, čo som hovoril doteraz platí hlavne na riekach zo silnejším tokom. Sú však aj rieky, kde je prúd je veľmi pomalý, členitosť dna minimálna a nenachádzajú sa tu žiadne iné prekážky. Na takýchto riekach je minimálne riziko, že vám prúd odnesie vaše udice alebo nástrahy, tak by sa mohlo zdať, že je v podstate jedno, kde si založíte kŕmne miesto. Jednoducho si začnete kŕmiť a ryby priplávajú. Podobne som si to myslel aj ja, ale čas ukázal, že som sa mýlil. V skutočnosti sa ryby chytajú skoro vždy na tých istých miestach. Jedná sa o pomerne krátke niekoľko sto metrové úseky. Tieto miesta sa od ostatných na prvý pohľad ničím neodlišujú. Sú veľmi podobné ostatným miestam na rieke, takže sa veľmi zle hľadajú. Niekedy je to čiastočný hĺbkový rozdiel, ale ja si myslím, že je to skôr spôsobené výskytom prirodzenej potravy. Je skoro nemožne takéto miesta nájsť z brehu, ak teda takéto miesta nepoznáte z rozprávania iných, nájdete ich najlepšie skúšaním. Skrátka sa pohybujete po rieke, až kým ryby nenájdete. Lov na riekach je čo sa týka vyhľadanie miesta, ale aj samotného lovu špecifický, niekto ho uprednostňuje a niekto práve kvôli tomuto na rieku nechodí vôbec. Ja si však myslím, že rieky skrývajú najviac a asi aj najväčšie ryby vôbec. Na začiatku som hovoril, že preto aby boli v lokalite veľké ryby je potrebné, aby bola voda čo najstaršia a úprimne poznáte staršiu vodu ako sú rieky. Ja nie. Každá z riek je iná, niektorá je menšia niektorá väčšia, ale som presvedčený že v každej z nich je pre ryby dostatok potravy a tiež som presvedčený že v najväčších riekach sa skrývajú exempláre aj nad 30kg.
vyber_lokalit07

obr. 3 Potopený strom na rieke. Prúdiaca voda sa za stromom značne spomaľuje,
čím nám vzniká ideálne miesto, ktoré stojí vždy za skúšku.

 
Sondovanie.

Máme už za sebou výber lokality a našli sme si aj miesta kde predpokladáte výskyt rýb. Ak však chceme, aby boli naše výsledky, čo najlepšie musíme si naše lovné miesto riadne presondovať. Sondovanie v podstate posledný krok pri zakladaní lovného resp. krmného miesta a doporučoval by som vám ho v žiadnom prípade nepodceňovať. Musíte získať čo najlepšiu predstavu o tom ako presne vyzerá dno na našom mieste a čím je dno pokryté. Aj malé odchýlky od okolia môžu znamenať že budete mať namiesto dvoch záberov štyri. V tomto prípade už nehľadáte veľké miesto, kde sa zdržujú ryby, ale maličký kúsok „niečoho", prečo sa tam ryby zdržujú. Povedzme kúsok tvrdšieho dna alebo niečo podobné. Skrátka pre niečo tam chodia a zdržujú sa tam zväčša je to kvôli spomínanému kľudu, ale hlavne kvôli potrave. Ak budete loviť na tomto mieste alebo v jeho bezprostrednej blízkosti, budú vaše výsledky najlepšie. Zistiť, čo sa nachádza na dne je dôležité hlavne preto, aby sme zvolili čo najvhodnejšiu koncovú udicu.

Podľa môjho názoru je najlepší a najúčinnejší spôsob sondovania za použitia člna, sonaru a obyčajnej murárskej olovnice. Samozrejme sú aj spôsoby ako sondovať z brehu a tie nie sú až také presné a sú aj podstatne pracnejšie. Stretnete sa ale aj zo situáciami kedy je výhodnejšie resp. budete musieť sondovať z brehu. Ako príklad uvediem rybárske preteky Hoštecký Kapor, kde všetko musíte robiť z brehu či už sondovanie alebo kŕmenie. Takže by som vám určite doporučoval nacvičiť si aj tento spôsob. Veľa rybárov môže namietať že si sonar s člnom nemôže dovoliť. Môj názor je že bez toho to skrátka nejde. Pri dnešnej konkurencii je voľba miesta veľmi dôležitá, a ak sa pozriete okolo seba je vám jasné, že musíte ísť s dobou. V časopisoch sa objavilo niekoľko diskusií o tom, že kam toto všetko speje a v minulosti sme to nepotrebovali, a že to vyhovuje určitým ľuďom atd.. Či to niekomu vyhovuje alebo nie tu nechcem riešiť jedna vec je však istá. Ak sa sedíte na lokalite kde všetci okolo vás vyvážajú povedzme do starého koryta budete tam musieť vyviesť aj vy alebo si budete musieť nájsť ešte lepšie miesto. Sedieť na brehu a čakať, že snáď ryby priplávajú zo starého koryta až k vám pri breh je podľa mňa prinajmenšom nesprávny prístup. Potom sa rozhorčene vyjadrovať o tom, či je to správne, že sa vyváža alebo nie, je úplne zbytočné. Skrátka je to tak a ak sa neprispôsobíte jednoducho neuspejete. vyber_lokalit08Sondovanie za pomoci člnu a spomínaných pomôcok je za určitých podmienok najefektívnejší spôsob. Osobne si myslím, že kaprár nepotrebuje nejako zvlášť kvalitný extrémne citlivý sonar som presvedčený, že základne modely sonarov budú úplne stačiť. Pri kaprárine nepoužívam sonar na vyhľadávanie rýb. Pri love dravých rýb ho považujem za veľkú pomoc, pretože dravci sú teritoriálne ryby a zdržujú sa na tých istých miestach. Preto je dobré ak pri ich vyhľadávaný používate vysoko kvalitný sonar a teda lokalizujete ryby s čo najväčšou presnosťou. Avšak kapry sú ryby ktoré sa pohybujú po jazere a zbierajú potravu. Ja si vyberiem miesto ktoré javy nejaké základne rysi dobrého miesta a predpokladám že tam kapry chodia alebo teda že sa tam zdržujú väčšinu času. Mohol by som ich hľadať sonarom, ale kľudne by sa mohlo stať, že si miesto zvolím zle, pretože ryby ktoré vidím na obrazovke sa môžu len po tomto mieste presúvať. Preto si miesto vyberiem aj bez toho či sonar ukazuje ryby alebo nie. V podstate skoro vždy mám na sonare vypnutú funkciu „identifikácia rýb". skrátka sonar používam na meranie hĺbky a prípadne na hľadanie nejakých prekážok. Ďalšie veci ako je zisťovanie štruktúry dna prípadne množstvo rastlín alebo prekážok robím už za pomoci spomínanej olovnice. Vyhľadávanie plytčín na štrkoviskách resp. rôznych nerovnosti si bez sonaru neviem ani len predstaviť. Ide to aj inak ale sonar vám ušetrí naozaj veľa času ktorý sa dá využiť aj inak. Ak teda nájdem miesto ktoré ma nejako zaujme označím si ho viacerými H bójkami a potom len prechádzam medzi nimi a meriam hĺbku. Takto získate najreálnejšiu predstavu o tom ako vyzerá vaše miesto. Keď mám toto za sebou prichádza na rad olovnica a s ňou sa snažím nájsť to pravé miesto napríklad tvrdšie dno alebo teda nejakú tú odlišnosť od okolia.

Sondovanie z brehu. Ako som hovoril sú situácie, kedy je praktickejšie alebo jedine možné sondovanie z brehu. Zoberme si situáciu, že prídete k neznámej vode, kde ste nikdy neboli na krátky čas. Po chvíli pozorovania sa rozhodnete pre určité miesto. Za pomoci sondovacieho plaváka získate behom chvíle predstavu, aká hĺbka je pred vami, či sa tam nachádza nejaká nerovnosť a či teda má význam tam ostať loviť. Osobne používam plavák, ktorý je na vyber_lokalit09obrázku. Takýto plavák si môžete vyrobiť veľmi ľahko sami alebo kúpiť v obchode. Ja sa osobne prikláňam k tomu kupovanému. Nestojí veľa peňazí a mám istotu že mi z neho nezlezie farba a je v podstate vždy pripravený. Práca s ním je veľmi jednoduchá v podstate cez očká plaváka prevlečiete vlasec a na konci priviažete olovo. Olovo musí byť také, aby ste nahodili na požadovanú vzdialenosť a aby ponorilo celý plavák pod vodu. Funguje to tak, že nahodíte na požadované a po dopade na hladinu necháte uvolnení vlasec. Olovo aj s plavákom klesne na dno. Ak dosiahne dno plavák začne pomaly stúpať hore k hladine a ak ho uvidíte na hladine, v tom momente začnete navíjať až vytiahnete plavák s olovom. Behom chvíle viete, aká je hĺbka v mieste, kde ste nahodili. Toto opakujete, až kým nepreskúmate požadovanú oblasť. Ešte jedna malá rada. Plaváky sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach. Menšie sú vhodné na stojaté vody aj v kombinácii s povedzme 80g olovom. Tieto plaváky nahodíte ďalej, avšak ich nevýhodou je, že pomaly stúpajú k hladine, čo na stojatých vodách vôbec nevadí. Ak by ste ho použili na rieke, mohlo by sa stať, že pomaly stúpajúci plavák sa nevynorí nad olovom, ale prúd ho odnesie kúsok ďalej. A tak získate nepresnú informáciu o hĺbke, takže na rieke treba používať čo najväčšie plaváky, ktoré stúpajú veľmi rýchlo k hladine a tento jav minimalizujú. No ale poďme späť k sondovaniu. Ak nájdete nejakú nerovnosť nahoďte na toto miesto druhú udicu a na vlasci si označte dĺžku do akej budete nahadzovať. Na horizonte si nájdite nejaký nemenný bod a pri ďalšom nahadzovaní nahadzujte smerom na neho do vzdialenosti, akú máte vyznačenú na vlasci. Pri nočnom rybárčení si to označte gumičkou tak, že keď nahodíte na mesto ešte cez deň dajte si na cievku vášho navijaku gumičku tak, aby sa pri ďalšom nahodení odvíjal vlasec iba potiaľ ako potrebujete. Teraz už len treba zistiť čo je na dne a či sa tam nachádzajú nejaké prekážky, vodné rastlinstvo alebo niečo podobné. Opäť postačí váš prút. Na koniec vlasca uviažete olovo. Teraz budete nahadzovať na vaše miesto a pomalým preťahovaným olova cez miesto zistíte aké dno sa na vašom mieste nachádza. Popri tom zistíte aj prípadné prekážky alebo rastliny. Pri preťahovaný olova je dobré ak máte špičku prútu hore.

Výber miesta je naozaj veľmi dôležitý. Osobne to radím v rebríčku dôležitosti na prvé miesto. Hovorili som o rôznych typoch lokalít a spôsoboch, ako na nich hľadať miesta. Neberte to ale ako jediný možný a univerzálny spôsob ako na to. Stretnete sa s viacerými situáciami, v ktorých veci o ktorých som písal vôbec nemusia platiť. Niekedy je obyčajné pozorovanie lepšie ako hodiny strávené v člne. To obzvlášť platí na prechýtaných vodách. Jednoducho pozorujete hladinu povedzme aj viac dní po sebe a ryby sa ukazujú prevažne na jednom mieste. Tak sa tam teda rozhodnete vyviesť udicu a zrazu zistíte že je to pravé aj keď nie je vôbec ničím zaujímavé. Ryby sú skrátka živé tvory ktoré majú svoje priority ak ich teda chcete úspešne hľadať musíte ich s časti pochopiť. Podľa mňa je ich prioritou nájsť dostatok potravy sa a popri tom neprísť o život.

vyber_lokalit010

Môj úlovok z jedinej zahraničnej výpravy. Počas dvoch dní sme ulovili niekoľko desiatok kaprov v rozmeroch 6-10kg ale pre ulovenie tohto krásavca sme sa však museli presťahovať na miesto ktoré nebolo ničím zaujímavé iba tým že tam nikto nelovil.

 

Braňo Kuzniar
Pelzer Slovakia

 

 




Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej  

Spôsob a cena dopravy

  Spôsob dopravy Cena Osobný odber TRNAVA 0€ GLS Kuriér 3.50€ Packeta

Čítaj ďalej